Povijesni posjet / Vučić prvi srpski premijer u Albaniji: Kosovo ostaje ključna točka prijepora

Image
Foto: AP

Srpski premijer je istaknuo da je u Albaniju 'došao u ime građana Srbije' i da bez obzira na različita stajališta prema Kosovu, Beograd i Tirana ne trebaju zaoštravati međusobne odnose

27.5.2015.
20:18
AP
VOYO logo

Kosovo je bilo i ostaje ključna točka prijepora između Srbije i Albanije, koje se trebaju ugledati na poslijeratnu Njemačku i Francusku jer na njima je odgovornost za očuvanje mira u regiji, izvijestili su beogradski mediji o sastanku premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame u Tirani.

Nakon razgovora Rame i Vučića, prvog srpskog premijera koji je službeno posjetio Albaniju, a posjet je nazvan povijesnim, na zajedničkoj konferenciji istaknuli su da nisu suglasni o Kosovu, ali da ima puno prostora za poboljšanje političke i ekonomske suradnje, napose infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski premijer je susret s Vučićem ocijenio kao mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitave regije hrabro učine ono što su Nijemci i Francuzi učinili za sebe poslije Drugog svjetskog rata "bez obzira na krv koja je prolivena", prenio je Tanjug iz Tirane.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Aleksandar Vučić, Edi Rama

Vučić je istaknuo da je u Albaniju "došao u ime građana Srbije" i da bez obzira na različita stajališta prema Kosovu, Beograd i Tirana ne trebaju zaoštravati međusobne odnose, već poštovati razlike i naći zajednički jezik kako ih rješavati u interesu oba naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastavit će ga tretirati kao svoj sastavni dio, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

"To što imamo različita stajališta o nekim stvarima ne znači da nismo svjesni činjenice da dvije zemlje igraju važnu ulogu u očuvanju mira", rekao je Rama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo odmrznuti odnose naših dviju zemalja... Želimo regiju bez granica. Između Srba i Albanaca ne želimo barijere", rekao je Rama.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Aleksandar Vučić, Edi Rama

Poručio je da Albanija priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je "pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dviju strana", te da se provedu dogovoreni sporazumi, a za nastavak tog dijaloga rekao je da je "životno važan za čitavu regiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski razvoj i suradnja vrlo su važni i za Srbiju i za Albaniju, ocijenio je Vučić, sugerirajući kako je izuzetno važno da obje zemlje "rade na tom polju zajedno".

Istaknuo je posebno infrastrukturne projekte koji bi trebali spajati dva naroda i dvije zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama su deseci i stotine kilometara koje trebamo zajedno izgraditi", rekao je Vučić te istaknuo važnost izgradnje auto-ceste koja treba povezivati Beograd i Tiranu za koju je "Srbija spremna".

"Nismo razgovarali samo o diplomaciji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motiviramo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo raditi na tome. Činjenica je da nismo suglasni u pitanju Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo