međunarodni sud / Vučić: 'Srbija i srpski narod nisu ni za što osuđeni. Držite glavu gore'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Naglasio je da je Srbija uhitila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti

9.6.2021.
7:14
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer u video obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, u povodu izvješća o radu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za šta, a sunarodnjacima poručio da "drže glavu gore“.

Vučić je na sjednici, nakon izvješća predsjednika MICT-a Carmela Agiusa i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, rekao da Srbija "ozbiljno shvaća" svoje obveze prema pravnom slijedniku Haškog suda (ICTY).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Srbija uhitila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti, te dostavila obimnu dokumentaciju.

Vučić je istaknuo i da taj sud nema povjerenje među Srbima, ne zato što Srbi ne žele prihvatiti da su zločine činili njihovi sunarodnjaci, već  zato što su Srbi osuđeni u haškom sudu i na ukupno 1.138 zatvora, uz osam doživotnih kazni, dok nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nije mu bilo lako /

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

Image
Nije mu bilo lako /

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

Naglasio je kako Srbija i dalje osuđuje sve zločine u regiji, uključujući i "užasan zločin u Srebrenici“ koji je nazvao „masakrom“. Također, poručio je,  osuđuje i zločince iz svog naroda, ali  to ne rade i drugi u regiji.

Podsjetivši da je Hag ustupio 12 slučajeva ratnih zločina  BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji, Vučić je rekao da mnogima nije suđeno za zločine protiv Srba, te da je i slučaj Medački džep prepušten hrvatskom pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da su su hrvatski generali te Naser Orić i Ramush Haradinaj na prvoj instanci osuđeni, a potom oslobođeni upozorivši i kako  su svi svjedoci u slučaju Ramuša Haradinaja ubijeni ili se ubili pod čudnim okolnostima.

"Ova vrsta selektivne pravde može spriječiti suradnju, ali mi ćemo gledati u budućnost", rekao je Vučić i poručio da se Srbija zalaže za mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o zahtjevima za izručenje dvije članova šešeljevih radikala Petra Jojića i Vjerice Radete zbog ometanja suda, Vučić je rekao da je Visoki sud u Beogradu rekao kako nema osnova da oni budu izručeni za nepoštovanje suda i da izvršna vlast to mora poštivati

Podsjetio je da je i Francuska kao suverena zemlja odbila izručiti  svoju državljanku (Florance Hartman) optuženu za nepoštivanje suda, jer ne izručuje svoje građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici zapadnih zemalja podržali su zahtjev da Srbija surađuje s Haagom, dok je predstavnik Rusije ocijenio da je presuda protiv Ratka Mladića „nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma“ i da je rat bio „tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate... rat koji je uništio njihovu zemlju i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo