Nema više vrdanja / Vučiću isteklo vrijeme za izbor: Ili Putin ili EU i stotine milijuna eura. A o tome odlučuje i Hrvatska

Hrvatski europarlamentarac Picula autor je nacrta rezolucije o Srbiji o kojoj će glasati u EU-u. Identičnog stava su i Plenković i Milanović

29.9.2022.
21:00
VOYO logo

Sjedenje na dva stolca, što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspješno provodi već više od sedam mjeseci, iz Europskog parlamenta odlučili su prekinuti.

Prema nacrtu Rezolucije koja bi se trebala usvojiti u studenom od Srbije se traži da uvede sankcije Rusiji ili će joj se suspendirati europski pregovori. Snažan je to signal srpskom vodstvu, a Vučić je obraćanje naciji najavio za deset dana. Srbija na testu - Rusija ili Europa i Andrijana Čičak Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'lažni, separatistički...' /

Scholz, Erdogan, Vučić: Od 'nezakonitih' referenduma ograđuju se ruski neprijatelji, ali i dobri prijatelji

Image
'lažni, separatistički...' /

Scholz, Erdogan, Vučić: Od 'nezakonitih' referenduma ograđuju se ruski neprijatelji, ali i dobri prijatelji

Putinove majice i šalice i dalje dobro prolaze u Srbiji. Pa izbor između pregovora s EU ili Rusije za mnoge nisu tema.

"Šta će nama EU? Nizašto. Što su nam bombardirali?", kazala je jedna građanka u Beogradu. Njen mladi sugrađanin na pitanje bi li Srbija trebala uvesti sankcije Rusiji kako bi nastavila pregovore, kazao je: "Ako to bude uvjet, onda da."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije Rusija", dao je prednost treći ispitanik pred EU-om, "Mislim da mi nikad nećemo ući u EU, mislim da se to neće nikada desiti." Još jedan umirovljenik između EU i Rusije odabire: "Pa, za mene je Rusija."

Bruxellesu je pak dosta srpskog višemjesečnog balansiranja, što je kulminiralo prošli tjedan likovanjem srpskog šefa diplomacije u New Yorku, gdje je potpisao sporazum o suradnji sa Sergejom Lavrovom. Iz Europskog parlamenta suglasni - tako više ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik u EU-parlamentu Tonino Picula (SDP/S&D): "Mi uvjetujemo daljnje napredovanje pristupnih pregovora sa Srbijom upravo ovim elementima koje ona mora usvojiti, odnosno doista mora promijeniti držanje prema Rusiji u vezi neuvođenja sankcija."

Ako žele u Uniju, trebaju voditi europsku politiku, kaže Picula koji je autor nacrta Rezolucije. Kad ju usvoji Parlament, neće biti obvezujuća, ali o njoj će se izjasniti Vijeće Europe i Europska komisija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako žele u Uniju, trebaju voditi europsku politiku, kaže Picula, koji je autor nacrta rezolucije. Kad je usvoji Europski parlament, neće biti obvezujuća, ali o njoj će se izjasniti Vijeće Europe i Europska komisija.

"Prije svega moguća je i uskrata sredstava iz europskog ekonomskog investicijskog plana za zapadni Balkan, a riječ je o ozbiljnim sredstvima", kazao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su stotine milijuna eura, što vrlo dobro zna i srpski predsjednik. Sam sebi se jučer divio koliko dugo je uspio politički manevrirati. "Mi smo do sada 210 dana izdržali", kazao je. Kako dalje naciji će objaviti 8. listopada: "Ja se ne borim ni za Bidena ni za Putina, ni za koga."

Treba li Srbiju suspendirati odlučivat će i Hrvatska. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: "Europski parlament pokrenuo je jednu logičnu inicijativu. Mi cijelo vrijeme govorimo o jednoj ključnoj tezi, a to je da se ne može u ovakvoj jednoj globalnoj krizi, u kojoj se točno i jasno razaznaje dobro od zla, sjediti na dvije stolice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik RH Zoran Milanović: "Jedan od tih filtera je rekao da oni i tako ne žele u EU u kojoj odlučuju ustaše. To je rekao. Da li da krečimo ili da ne krečimo, recite više... Hrvatska svakako odlučuje, ustaše ne."

Vučiću ostaje sve manje vremena. Treba odlučiti je li mu draža Europska unija i milijuni eura ili pak bratska povezanost s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo