Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jači je nego zadnji put

Vulkanolog za Direkt objašnjava što se događa u La Palmi: 'To otočje je hot spot, erupcija je sasvim normalna...

Od početka erupcije do danas, niti jedna osoba nije stradala

Darinka Trgo/ 26.10.2021. u 22:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već pet tjedana vulkan na kanarskom otočju u Španjolskoj riga vatru i užareno kamenje i kao da nema namjeru nikad prestati. I ne samo da nema namjeru prestati nego je vulkan iznad La Palme ušao u još žešću fazu.

Nakon urušavanja jednog dijela kratera iz njega je potekla prava fontana lave koja je stvorila još jednu užarenu rijeku koja teče prema moru i uništava sve pred sobom. I premda se ovakav žestoki i dugotrajni vulkan čini kao fenomen, zapravo nije. 

Prekrasni prizori iz promotivnog videa turističke zajednice La Palme od prošle godine. Sada, drugačija slika.

Ovisimo o njegovoj milosti i nemilosti -  tako na La Palmi opisuju trenutačnu situaciju. 50 godina trebalo mu je da se probudi, jači je nego zadnji put i guta sve pred sobom. Cubre Vieja već mjesec dana šiklja magmu, stvara lava tsunami i čini se da neće tako skoro zaspati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Upravo je kraj moje kuće. Još ju nije uništio ali hoće. I evo, ja stojim ovdje i gledam kako se to događa."

"Erupciju vulkana proživio sam od prvog trenutka i bilo je strašno. Izašao sam, bio sam nervozna. Imam djecu i oni su bili uplašeni."

Upravo se čita

Image
u 97. godini života

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Vulkanolozi nemaju baš utješne riječi za Španjolce

Mali kanarski turistički otok neprepoznatljiv je. Sivilo, pepeo, dim i lava zbog koje je evakuirano 7 tisuća ljudi, koja je uništila 2 tisuće kuća i zgrada, a u zadnjih mjesec dana na La Palmi se tlo treslo 35 tisuća puta. 

Vulkan je progutao otok - ne doslovno, ali progutao je površinu veličine 900 nogometnih terena. I ne, to nije ništa neuobičajeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To otočje je na specifičnom mjestu, nalazi se iznad tzv. vruće točke, hot spot, koja u svojim termalnim maksimumima uzrokuje nastanak lave. 50 godina u geologiji ne znači puno, ne znači zapravo ništa, to je jedno zatišje tih 50 godina. Erupcija je za sada sasvim normalna, tragično je što se štete tiče ali to vam je suživot vulkana i ljudi", kaže vulanolog Dražen Balen.

Suživot od kojeg su bježali svi, pa i životinje. Ovi psi bili su zatočeni danima. Vojska im je hranu i vodu dostavljala dronovima jer ceste nema, letjeti se nije moglo. Uništene su plantaže banana, rezorti, hidroelektrane - a lava izvire sa svih strana.

"Govorilo se da lava mijenja smjer, da stvara nove staze na vrhu starih tokova, ali prerano je znati gdje će proći", govori seizmolog Itahiza Dominguez

Spustila se s brda, došla do oceana i jednostavno se okamenila. Ovo je poluotok od lave širine 500 metara. Koliko će ih još stvoriti, i koliko još biti aktivan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tih mjesec dva koliko ovo traje je zanemarivo. Najduže što pouzdano znamo da je erupcija Strombolija koja traje već 2700 godina. Taj vulkan se naziva svjetionikom Mediterana. Nije neuobičajeno da erupcija traje mjesec, dva, desetljeće ili stoljeće", govori Balen.

Dakle vulkanolozi nemaju baš utješne riječi za Španjolce. Koliko god snaga vulkana izgledala zastrašujuće - srećom službe su reagirale na vrijeme, od početka erupcije do danas, niti jedna osoba nije stradala. 

Darinka Trgo/ 26.10.2021. u 22:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
izborni rezultati

Plenković čestitao Čoviću na rezultatima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba