šokantni rezultati / WADA optužila rusku vladu za dopingiranje svojih sportaša: prijeti im izbacivanje s Olimpijskih igara!

Image

U izvještaju se tvrdi kako su labaratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina

18.7.2016.
17:24
VOYO logo

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) poručila je kako postoji osnovana sumnja da je ruska vlada umiješana u doping svojih sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju se tvrdi kako su labaratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

"Ovaj sustav povlačenja pozitivnih uzoraka pokrenut je 2011. godine i trajao je do kolovoza 2015. godine. Od njega su imali koristi mnogi ruski sportaši u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima čija su se natjecanja održavala u Rusiji," stoji u izvještaju. McLaren je poručio kako je 'apsolutno siguran' u nalaze izvještaja koji bi mogao dovesti do suspenzije Rusije na OI u Rio de Janeiru idućeg mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši direktor ruskog antiodopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov u svibnju je otkrio kako je dobio zahtjev od ruskih vlasti da sustavno prikriva tragove dopinga kod ruskih sportaša. Prema njegovim navodima niz ruskih sportaša je koristio doping u Sočiju, a njih 15 je na Igrama osvojilo medalje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ostao je šokiran WADA-inim izvještajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i olimpijskih igara," kazao je Bach najavivši kako će MOO pažljivo proučiti izvještaj i donijeti odluku.

"MOO neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija," najavio je Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo