U Kabulu / Washington Post: Direktor CIA-e u ponedjeljak se tajno susreo s vođom talibana. Lako je zamisliti zašto

Image
Foto: UNHCR/Flickr/(CC BY-NC 2.0)

Navodno ga je na tajne pregovore poslao sam američki predsjednik. Ali, i to se doznalo

24.8.2021.
14:02
UNHCR/Flickr/(CC BY-NC 2.0)
VOYO logo

William Burns, direktor CIA-e, u ponedjeljak se susreo u Kabulu s vođom talibana Abdulom Ghanijem Baradarom, koji se nedavno iz inozemstva vratio u Afganistan.
Washington Post se u vijesti o tom sastanku poziva na američkog službenika koji je za to doznao, a koji je htio ostati anoniman.

List u članku navodi da je "predsjednik Joe Biden poslao svog glavnog špijuna u bjesomučnom nastojanju da se ljudi iz Kabula evakuiraju prije krajnjeg roka 31. kolovoza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baradar je jedan od osnivača talibana, nekoć glavni zamjenik prvog vrhovnog talibanskog zapovjednika i jednog od osnivača Mullaha Omara. Bio je glavni vođa pobune nakon što su talibani srušeni u američkoj invaziji 2001.  

Niz je naznaka da je bio u vezi sa samim Osamom bin Ladenom, vođom al Kaide. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2010. uhićen je u zajedničkoj američko-pakistanskoj operaciji u Karachiju, da bi 2013. bio premješten iz zatvora u kućni pritvor, a potom i oslobođen 2019.

Njegovo oslobađanje tražio je SAD godinu ranije, i to zbog planova administracije Donalda Trumpa da se SAD definitivno povuče iz Afganistana. Baradara su vidjeli kao posrednika za mirnu tranziciju. Trump je bio uvjeren da bi se Baradar, kao pregovarač na pregovorima u Kataru, mogao zadovoljiti dogovorom o podjeli vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baradar je u veljači 2020. godine potpisao sporazum s SAD-om u Dohi, što je Trumpova administracija pozdravila kao korak prema miru.

Sada, pak, talibanske vlasti ne pristaju na produljenje roka zapadnim zemljama da evakuiraju svoje građane i suradnike i iza 31. kolovoza. Usto, već danima i međunarodne organizacije, sve do UN-ovih, i mnoge vlade sa Zapada navode brojne zločine talibana na najnovije okupiranim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo