ZAPADNE PREDRASUDE ILI ISTOČNA ZBILJA? / Washington Post: 'Melania Trump je plagirala svoj govor jer je obrazovana u Istočnoj Europi'

Image
Foto: AP

Autorica komentara piše kako je u post-komunističkom obrazovnom sustavu u Sloveniji, gdje je Melanija odrasla, bilo normalno varati i plagirati

21.7.2016.
13:33
AP
VOYO logo

Govor supruge predsjedničkog kanidadata Donalda Tumpa, Melanie Trump, na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koji je prepisala od prve dame Michelle Obame, i dalje je glavna tema svjetskih medija.

Image
ostavka odbijena /

Autorica plagiranog govora Melanije Trump se ispričala i ponudila ostavku: 'Osjećam se užasno'

Image
ostavka odbijena /

Autorica plagiranog govora Melanije Trump se ispričala i ponudila ostavku: 'Osjećam se užasno'

Komentatorica Washington PostaMonika Nalepa posvetila je ovom slučaju priličnu pažnju pa je napisala kako se objašnjenje za Melanijino plagiranje može potražiti u post-komunističkom obrazovnom sustavu u Sloveniji, gdje je ona odrasla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smatra Nalepa, u tom sistemu je plagiranje i varanje bilo prilično uobičajeno, pa čak i poticano.

Komentatorica navodi i informaciju kako Melania nikad nije diplomirala na Sveučilištu u Ljubljani, ali da je većinu svog obrazovanja stekla nakon pada komunizma u Istočnoj Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U post-komunističkom obrazovnom sustavu bilo je teško odrediti granicu plagiranja, a o pitanju intelektualnog vlasništva se nikada nije raspravljalo", navodi Nalepa i dodaje kako se tada učenike i studente poticalo na učenje napamet.

"To je bila važna komponenta obrazovanja u post-komunističkoj Europi, kao naslijeđe komunističkog sustava u kojem se dominantne teme vezane uz marksističku ideologiju, temelje lenjinizma i osnove socijalističke ekonomije nisu smjele kritizirati u razredu bez da izazovu sumnju policijskih vlasti", piše Nalepa i dodaje kako su nakon pada komunizma 1989. takve stvari nestale iz nastavničkog programa, ali da se model zadržao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smatra, razlog je taj što je većina profesora i nastavnika ostala ista. 

Autorica, koja je prije 15 godina živjela u Poljskoj, navodi kako razlog leži i u tome što se one koji prepisuju nikada nije zvalo 'varalicama', već se govorilo kako oni to 'posuđuju'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napala zaključuje kako ostaje nejasno zašto je Melania Trump plagirala ovaj govor. 

"Možda je rečenice direktno prepisala ili je možda odgovornost na ljudima koji vode kampanju Donalda Trumpa. No, ako je sama prepisala govor, odgovor za to treba tražiti u njezinom post-komunističkom obrazovanju. Ako plagiranje promatramo kao 'posuđivanje', a ne varanje, onda su sličnosti u govorima Melanie i Michelle razumljivije', piše Nalepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Podjećamo, u međuvremenu se autorica govora Meredith McIver ispričala za odlomke za koje se pokazalo da su prepisani iz govora Michelle Obame. Rekla je i da je ponudila ostavku nakon što su mediji otkrili da je posrijedi očiti plagijat, no Donald Trump je ostavku odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo