NEMA SLUŽBENE POTVRDE / Washington razmišlja o slanju ISIL-ovih džihadista u Guantanamo

Image

U zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008.

31.8.2018.
7:32
VOYO logo

Trumpova administracija razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske države, među kojima i dvojice britanskih džihadista iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je u četvrtak mreža NBC.

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh - dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima - mogli bi biti među džihadistima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. rujna u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da "zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca", rekla je.

"Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo