žrtve glasina / WhatsApp glasine o otmicama pokrenule stravičan val panike: ubijeno osmero ljudi

Image
Foto: Facebook Screenshot

Vlada kaže kako je organizirala posebne kontrolne sobe s ciljem suzbijanja glasina putem društvenih mreža i sprječavanja širenja panike u regiji

11.6.2018.
14:50
Facebook Screenshot
VOYO logo

Zbog glasina o otmicama djece, koje se nekontrolirano šire putem mobilne aplikacije WhatsApp, proteklih mjeseci je u Indiji ubijeno šestero ljudi, a sada su još dvije osobe životom platile histeriju koja je zahvatila Indijce u ruralnim područjima.

Kako prenosi BBC, inženjer zvuka Nilotpal Das i digitalni umjetnik Abijeet Nath, stanovnici najvećeg grada u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam, najnovije su žrtve glasina. Prema policijskim informacijama, njih dvojica su stali u jednom selu da pitaju za smjer, kad ih je napala rulja i zatukla do smrti. Videosnimka napada, koja se proširila internetom proteklog vikenda, prikazuje kako jedan od dvojice linčovanih moli za život. Studenti i aktvisti izašli su u nedjelju na ulice Guwahatija prosvjedovati protiv ovih ubojstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada kaže kako je organizirala posebne kontrolne sobe s ciljem suzbijanja glasina putem društvenih mreža i sprječavanja širenja panike u regiji. Policija je do sada uhitila 16 osoba u vezi ubojstva dvojice muškaraca. Nicanje osvetničkih gomila u nekim su slučajevima potaknule montirane video poruke koje prikazuju otimanje djece s ulice. Takvi sadržaji nagnali su lokalno stanovništvo da pretuče sve one koji im izgledaju nepoznato ili ne govore lokalnim jezikom.

Primjerice, u travnju je do smrti umlaćen muškarac u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, samo zato jer je viđen kako besciljno hoda ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju se rulja već raspametila: 55-godišnju ženu linčovali su u Tamil Nadu jer je davala djeci slatkiše (policija je uhitila 30 osoba); u državi Andhra Pradesh linčovan je muškarac jer je govorio hindi umjesto lokalnog jezika telugu. U susjednoj Telengani rulja je ubila čovjeka jer je noću ušao u vrt manga, a drugog su linčovali kad je posjetio jedno selo s namjerom da obiđe rođake. U Bangaloru su pak zavezali čovjeka i tukli ga do smrti palicama za kriket, navodno jer je davao djeci čokoladu, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo