UMIRUJU JAVNOST / WHO o majmunskim boginjama: 'Imamo lijekove, cjepiva, nemojmo od krtičnjaka praviti planinu'

Image
Foto: Profimedia

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju pop

25.5.2022.
10:00
Profimedia
VOYO logo

Prijenos i širenje novih slučajeva majmunskih boginja izvan endemskih zemalja središnje i zapadne Afrike može se obuzdati, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija, dok istodobno sve više vlada najavljuje limitirano cijepljenje u borbi protiv ovoga virusa.

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici WHO-a kažu kako se očekuje povećanje toga broja, no u dosad zaraženih nije se radilo o težim oblicima bolesti.

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju poput covida, s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao Sars-Cov-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO održao sastanak /

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Image
WHO održao sastanak /

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Majmunske boginje obično su blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom i do nedavnog izbijanja virus je rijetko evidentiran u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je nedavna pojava bolesti u Americi i Europi izazvala bojazan od naglog širenja.

Premda su majmunske boginje u medicini poznate već 40 godina, WHO je objavio da se prvi put pojavilo istodobno više slučajeva u raznim zemljama svijeta i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No UN-ova agencija kaže da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu, kao i prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka.

I Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) umanjio je bojazan od mogućeg širenja bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potičemo vas da pojačate praćenje pojave novih slučajeva majmunskih boginja da biste ustanovili gdje se najviše prenose i da biste doznali kako se razvijaju i šire", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ova Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Istaknula je da epidemija "nije uobičajena", ali je zasad "obuzdana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostupna su cjepiva i lijekovi za majmunske boginje, dodala je Briand, pozvavši na odgovarajuće mjere suzbijanja, više istraživanja i globalnu suradnju.

"Nemojmo od krtičnjaka praviti planinu", rekla je u utorak na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljana cijepljenja

Neke zemlje već poduzimaju mjere opreza da bi zajamčile zaštitu ljudima koji su možda bili izloženi virusu.

U utorak su francuske zdravstvene vlasti preporučile cijepljenje rizičnih odraslih osoba koje su bile u kontaktu s osobama s potvrđenim majmunskim boginjama, kao i zdravstvenog osoblja koje je zbog prirode posla izloženo kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska je učinila slično, omogućivši cijepljenje onima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima. Dosad su ondje evidentirana dva slučaja.

Njemačka je donijela odluku o tomu da, u slučaju pogoršanja epidemije, na raspolaganju bude 40.000 doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Karl Lauterbach kazao je da bi se epidemija mogla suzbiti ranom intervencijom i da u Njemačkoj nije objavljen početak nove pandemije, a visoki dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su objavili slične smjernice.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su pripremili određenu količinu cjepiva, a takav su potez prve poduzele britanske vlasti. Ondje je cjepivo ponuđeno zdravstvenim radnicima i ostalim osobama za koje se sumnja da su prošli tjedan mogle biti izložene virusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez mutacija

Svi dosadašnji potezi uslijedili su u trenutku kada znanstvenici pokušavaju doznati više o načinima prijenosa virusa i o tomu koje bi skupine mogle biti najugroženije.

Briand je ponovila stajalište WHO-a po kojemu je malo vjerojatno da je virus dosad mutirao, no dodala je da bi njegov prijenos mogao biti posljedica promjena u ponašanju ljudi, osobito nakon češćih kontakata i druženja u cijelome svijetu poslije ukidanja restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni stručnjaci vode računa o potencijalnim mutacijama koje bi virus mogle učiniti lakše prenosivim ili težim.

Većina slučajeva zaraze prijavljena je među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a Briand je rekla da je posebno važno pokušati se usredotočiti na to da se spriječi prijenos virusa spolnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći simptomi bolesti su groznica i karakteristične lezije na koži.

Stopa smrtnosti od posljedica zaraze zapadnoafričkim sojem majmunskih boginja, koji je nedavno identificiran, iznosi oko jedan posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo