žele priskočiti u pomoć / WHO pozvao međunarodnu zajednicu da donira 10 milijuna doza cjepiva za 20 zemalja koje ga nemaju

Image
Foto: AP Images

Deset milijuna doza nije puno i daleko je od dovoljnog broja, no to je tek početak, poručio je Tedros Adhanom Ghebreyesus

26.3.2021.
22:25
AP Images
VOYO logo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je izvijestila da joj je odmah potrebno deset milijuna doza cjepiva protiv covida-19 kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ga nemaju, njih 20, te je pozvala međunarodnu zajednicu da donira cjepivo.

Međunarodnom sustavu Covax, čiji rad koordinira WHO zajedno s ostalim partnerima, "hitno treba deset milijuna doza" cjepiva, da bi "ovih dvadeset zemalja moglo početi s cijepljenjem svojih zdravstvenih radnika i starijih osoba u sljedeća dva tjedna", rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Koronavirus, cjepivo... /

Što će biti s podjelom cjepiva? Plenković izvijestio o razgovorima s EU čelnicima, a o svom cijepljenju je kazao: 'Mislim da sam OK'

Image
Koronavirus, cjepivo... /

Što će biti s podjelom cjepiva? Plenković izvijestio o razgovorima s EU čelnicima, a o svom cijepljenju je kazao: 'Mislim da sam OK'

"Brojne su zemlje koje si mogu priuštiti poklanjanje određene količine cjepiva, a da pritom minimalno naruše vlastite planove cijepljenja", rekao je te istodobno upozorio: "Deset milijuna doza nije puno i daleko je od dovoljnog broja, no to je tek početak, jer će nam u mjesecima koji dolaze trebati stotine milijuna dodatnih doza".

Diplomacija i nacionalizam cjepiva

Početkom godine, šef WHO-a je na globalnoj razini pozvao na cijepljenje njegovatelja i osoba treće životne dobi u svim državama svijeta u prvih stotinu dana 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tedros je kazao da se do danas u 177 zemalja počelo s cijepljenjem, osobito zahvaljujući Covaxu putem kojega je u 61 zemlju distribuirano više od 32 milijuna doza cjepiva.

"Do stotog dana u ovoj godine preostaje nam još 15 dana, a čak 36 zemalja još uvijek čeka cjepivo da bi se ondje mogli početi cijepiti zdravstveni radnici i starije osobe", rekao je. "Očekujemo da će šesnaest od spomenutih 36 zemalja prve doze cjepiva dobiti u sljedeća dva tjedna, no dvadeset preostalih još uvijek čeka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Covax ih je spreman isporučiti, no mi ne možemo isporučiti cjepivo koje nemamo", rekao je Tedros.

"Kao što i sami znate - bilateralni sporazumi, zabrana izvoza, diplomacija cjepiva i nacionalizam cjepiva poremetili su tržište, donoseći nedvojbenu nejednakost između ponude i potražnje," rekao je Tedros. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni sustav Covax ove godine želi isporučiti cjepivo za 20 posto stanovnika gotovo 200 zemalja i teritorija, što uključuje i mehanizam financiranja koji će pomoći devedesetdvjema zemljama u nepovoljnom položaju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo