otkrivena prepiska / Wikilekas: Hillary Clinton znala da su Saudijci financirali Islamsku državu

Image
Foto: AP

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange, u intervjuu za RT je ranije iznio pretpostavku da je upravo Saudijska Arabija najveći sponzor fondacije Clintonovih

11.10.2016.
22:44
AP
VOYO logo

Web stranica Wikileaks objavila je treći dio povjerljivih pisama Johna Podeste, šefa predizborne kampanje demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a, Hillary Clinton.

Treći dio sadrži još 1.190 poruka, a dosad je objavljeno već oko 4.000 pisama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj od prepiski, Clintonova uvjerava Podestu da terorističku organizaciju Islamska država tajno financiraju Katar i Saudijska Arabija.

"Moramo iskoristiti svu svoju diplomaciju i tradicionalna obavještajna sredstva kako bismo izvršili pritisak na vlasti Katara i Saudijske Arabije, koji tajno financiraju i tehnički podržavaju IS i druge radikalne sunitske organizacije u regiji", navodi političarka u jednoj od poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, ona navodi da odanost kurdskih vlasti u SAD-u može utjecati na daljnje korake Saudijske Arabije i Katara.

"Ti napori bit će učvršćeni na račun privrženosti kurdske regionalne vlade. Žitelji Katara i Saudijske Arabije bit će prinuđeni da balansiraju između borbe za dominaciju u sunitskom svijetu i posljedica pritiska SAD-a", dodala je kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange, u intervjuu za RT je ranije iznio pretpostavku da je upravo Saudijska Arabija najveći sponzor fondacije Clintonovih.

On je skrenuo pažnju na to da je Clintonova, dok je bila državna tajnica, pokazivala očitu blagonaklonost prema Rijadu u vezi s pitanjem izvoza naoružanja, odobrivši isporuku vrijednu nekoliko milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da vlasti Saudijske Arabije nisu jedini saveznici stožera Clintonovih, koji bi se mogli prekoriti za politiku diktature.

Bill Clinton je imao blagonaklon stav prema lideru Ruande, Paulu Kagameu, koji se surovo obračunao s opozicijom u svojoj zemlji. Hillary Clinton je svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka ranije nazivala prijateljem obitelji Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo