Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
6200 prijava

Za kolektivnu tužbu protiv Volkswagena spremno tisuće Slovenaca

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili Volkswagenova vozila sa softwareom za lažiranje vodila se i u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Slovačkoj, Švicarskoj i u Litvi

Image

Volkswagen

Foto: AP
Vijesti.hr/Hina/ 8.1.2018. u 16:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slovenska udruga za prava potrošača objavila je u ponedjeljak da je prikupila oko 6200 prijava vlasnika Volkswagenovih vozila koji su odlučili sudjelovati u kolektivnoj tužbi europskih potrošačkih organizacija protiv njemačkog proizvođača koji je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao  programsku opremu za lažiranje na testovima štetnih plinova.

"Do sada dobivene prijave idućih će tjedana provjeriti pravnici kako bi se utvrdilo da li je za sud potrebna dodatna dokumentacija i podaci", objavila je udruga za potrošačka prava, dodavši da se preko Europske potrošački organizacije BEUC i američke odvjetničkke kuće Hausfeld tužba vlasnika automobila protiv Volkswagena planira podići krajem ožujka ove godine.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili Volkswagenova vozila sa softwareom za lažiranje vodila se i u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Slovačkoj, Švicarskoj i u Litvi.

U Sloveniji bi, prema procjenama ZPS-a, moglo biti čak 45.000 vlasnika Volkswagenovih vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softwarea kojima je kompanija omogućila da se na pregledima pokazuju manje količine štetnih plinova od stvarnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjetimo, iako su problemi s Volkswagenom krenuli još 2015. godine, u ljeto 2016. godine, New York Times objavio je kako će vlasnici Volkswagena u Americi dobiti 20 tisuća dolara nadoknade po vozilu. S druge strane, već je tad bilo jasno kako će, za razliku od Amerikanaca, vlasnici u Europi dobiti - u najboljem slučaju - poboljšani softwer i kratki komad tubularne plastike.

Krajem lipnja 2016. godine, tvrtka Volkswagen postigla je sudsku nagodbu s 500 tisuća vlasnika vozila u Americi te im je morala isplatiti više od 15 milijardi dolara zbog lažiranja podataka o emisiji ispušnih  plinova. 

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Tada je krenula suradnja odvjetnika u Parizu, Berlinu i ostalim državama Europe s novim online servisima kako bi pridobili klijente oštećenih vozila.  

Vijesti.hr/Hina/ 8.1.2018. u 16:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
situacija na tržištu rada

U Njemačkoj hitno traže zaposlenike: Samo u jednom sektoru otvoreno je više od 65 tisuća radnih mjesta

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba