DIREKT U SLOVENIJI / Za razliku od Zagreba, u Ljubljani smeće nije razbacano i ne smrdi. Što možemo naučiti od susjeda?

Samo šest kilometara od centra glavnog grada Slovenije nalazi se Centar za gospodarenje otpadom koji prima i reciklira otpad iz Ljubljane i još 58 općina

23.6.2022.
8:00
VOYO logo

Ljubljana je europski prvak po razdvajanju smeća. Razdvajaju 70%, što će Zagreb dostići negdje 3022. Kod njih nema razbacanih kontejnera, ne smrdi smeće, u centru grada sve je ispod zemlje. A kontejnere otvaraju posebne kartice. Imaju i novi centar za gospodarenje otpadom, kažu - najbolji u Europi. Marina Brcković nije putovala vremeplovom, ali kao da jest.

Kanta. Kanta. Kanta. Kanta. Na svakom koraku u centru Ljubljane. Gdje će baciti smeće građani ne trebaju previše misliti, pa ne čudi što i puna turista - Ljubljana je uvijek čista. Jer prvi je to europski grad koji se obvezao na život bez smeća. I toga se zaista drži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recikliram. Sve što se može reciklirati", kaže Tanja iz Ljubljane. Na pitanje je li ikad primijetila da je smeće pored kanti odgovara:
"Pa da, nekad je. I onda ga ja pokupim i bacim u kantu za smeće"
"Da, meni se čini da je jako čist u odnosu na druge u okolici. U odnosu na Beograd, Ljubljana je top", kaže Mita iz Ljubljane na pitanje je li riječ o čistom gradu.

Da Slovenci itekako znaju sa smećem, pokazuju i brojke. Prije 15 godina reciklirali su tek 30 posto otpada, danas 70, a za manje od tri godine će čak 78 posto. Ništa od toga nije slučajno. Jer ljubljanska vlast nije uložila samo u kante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEZADOVOLJNI GRAĐANI /

Tomašević želi zatvoriti farme svinja na Jakuševcu, no poljoprivrednici poručuju: 'Prvo vi maknite smeće'

Image
NEZADOVOLJNI GRAĐANI /

Tomašević želi zatvoriti farme svinja na Jakuševcu, no poljoprivrednici poručuju: 'Prvo vi maknite smeće'

Čisto i bez neugodnih mirisa jer u centru Ljubljane nalazi se 70-ak ovakvih podzemnih stanica za odvajanje otpada. I to za pet vrsta. Papir, plastiku i staklo mogu baciti svi, a za miješani komunalni i biootpad građani spremnike otvaraju posebnom karticom.

Jedna po jedna vreća se odlaže, sustav to bilježi i naplata dolazi na kraju mjeseca. Po odvajanju otpada Ljubljana je gotovo dva desetljeća i ispred velikih europskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi mi je dan ovdje, pa mogu govoriti samo o onome što sam dosad vidio, ali dojma sam da je Ljubljana jako čist grad", kaže Niel iz Njemačke.

U usporedbi s Njemačkom, misli da je čišća od velikih njemačkih grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je lijepo i čisto misli i Rob iz Nizozemske. Tvrdi čak da je i čišće nego li u njegovoj domovini.

"Nema smoga. Ljudi se voze na biciklima i pješače. I zato mislim da je ljepše", kaže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A naročito u odnosu na Zagreb od kojeg je Ljubljana udaljena svjetlosnim godinama.

"Baš to. Čisto je, sve nekako uredno i posloženo. I baš kažem, svaki put kad pređem granicu, tu se bojim išta baciti igdje. Ali sve je puno dostupnije. Naprimjer u Zagrebu oko škole imate dugu cestu, nema niti jedan koš za smeće. Normalno da je posvuda nered i otpad, dok tu je druga stvar", kaže Azra Begović iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije sedam godina, ovdje je bio deponij poput onog na Jakuševcu. A danas sasvim druga slika. Samo šest kilometara od centra glavnog grada Slovenije nalazi se Centar za gospodarenje otpadom koji prima i reciklira otpad iz Ljubljane i još 58 općina.

Najmoderniji je takav Centar u Europi. I da ne bi bilo greške, smeće koje su građani odvojili ovdje se još jednom razvrstava. Čak 95 posto pretvara se u reciklirane materijale i kruta goriva, od biootpada radi se kompost, a manje od pet posto - šalje se na odlagalište. Odmah pored nalazi se i centar za recikliranje u koja građani besplatno odlažu vešmašine, madrace i ostali otpad. Imidž zelene države, Slovenija nije zaslužila slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo