neće biti glasovanja? / Za sve je kriva riječ 'plaćenik': Rusija u UN-u blokira nacrt rezolucije o Libiji

Image
Foto: AP Images

Moskva traži da se riječ 'plaćenik' u britanskom nacrtu zamijeni izrazom 'strani teroristički borci'

6.2.2020.
8:00
AP Images
VOYO logo

Rusija je u srijedu u Ujedinjenim narodima blokirala britanski nacrt rezolucije o Libiji odbijajući, navode diplomati, riječ "plaćenik" u tekstu, zbog čega je malo vjerojatno da će Vijeće sigurnosti glasovati do kraja tjedna.

"Problematično je nekoliko članaka rezolucije", rekao je novinarima ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, ne ulazeći u pojedinosti, nakon sjednice Vijeća sigurnosti koju je Moskva žurno zatražila. "Odlučili smo nastaviti razgovore s drugim" partnerima u Vijeću, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je nešto ranije prekinula postupak odobravanja teksta koji bi omogućio glasovanje u četvrtak ili u petak.

Teškoće s Rusima i SAD-om

Po dokumentima u koje je France Presse dobio uvid, Moskva traži da se riječ "plaćenik" u britanskom nacrtu zamijeni izrazom "strani teroristički borci" u članku u kojemu se ističe "zabrinutost" Vijeća sigurnosti zbog njihove "sve veće prisutnosti u Libiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od diplomatskog izvora se doznaje da je Velika Britanija u razgovorima koji traju više od dva tjedna imala teškoća ne samo s Rusijom, nego i sa Sjedinjenim Državama.

Tako je Washington zahtijevao da se u tekstu izrijekom spomenu "ruski plaćenici iz skupine Wagner", ali je poslije ublažio zahtjev i pristao samo na "plaćenike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusiju već mjesecima optužuju da sudjeluje u organiziranju dolaska tisuća plaćenika privatne ruske skupine Wagner u Libiju, koji se bore za maršala Halifu Haftara koji od travnja pokušava zauzeti Tripoli, ali Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo