Kazne hrvatskim ribarima / 'Za tužbu imamo već dosta materijala': Erjavec ponovio da će blokirati hrvatski ulazak u Schengen i OECD

Image
Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL

'Hrvatska policija krši slovensku suverenost, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi određene aktivnosti', kazao je Erjavec

30.12.2017.
21:34
Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, u subotu ujutro kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji.

"Hrvatska policija krši slovensku suverenost, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi određene aktivnosti", kazao je Erjavec u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erjavec je komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju.

Zbog najave Ljubljane da će globama kažnjavati hrvatske ribare iz Savudrije koji tradicionalno love u zaljevu kad uđu u područje koje su arbitri presudili u korist Slovenije, hrvatska policija u subotu je pratila ribare do sredine zaljeva, a slovenska policija to je zabilježila kao incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija takve slučajeve bilježi i priprema se za vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje europsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, rekao je.

"Za tužbu imamo već dosta materijala", rekao je Erjavec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor niti u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.

Erjavec je za POP-TV također kazao da su glede primjene arbitražne presude u zaljevu "svi pravni argumenti" na strani Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenske službe u zaljevu su primijenile predviđeni postupak nad ribarima, pa će na temelju prikupljenih informacija taj postupak produljiti i provesti do kraja izricanjem i naplatom predviđenih novčanih kazni, rekao je Erjavec.

Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na temelju izdanog rješenja, onda će im je slovenski organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju, najavio je Erjavec u razgovoru za POP-TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo