Kulturocid u Turskoj / Zabrinjavajuća poruka manjinama, muzej pretvoren u džamiju: 'Ako bog da, islam će pobijediti'

Iako je Aja Sofija zbog epidemioloških razloga mogla primiti samo 500 vjernika, na molitvu su pristigle tisuće ljudi

24.7.2020.
19:30
VOYO logo

Muslimanski vjernici prvi su se put nakon 86 godina okupili na molitvi u Aji Sofiji. Među okupljenima bio je i predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se najviše zauzimao za pretvaranje najvećega kršćanskog spomenika u Turskoj, donedavno muzeja, u džamiju.

I dok se u Turskoj slavilo, iz SAD-a, Rusije, EU i UNESCO-a pristižu osude ovog sramotnoga kulturocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Aja Sofija zbog epidemioloških razloga mogla primiti samo 500 vjernika, na molitvu su pristigle tisuće ljudi. Svi su sretni jer je je ova bizantska crkva, koja je i pod zaštitom UNESCO-a, ponovno pretvorena u ono što je postala nakon turskog osvajanja Bizanata pa sve do 1934. godine: džamija.

Image
Deportiran u RH /

Turci uhitili Hrvata koji se otišao priključiti islamistima: Preobratio se na islam pa krenuo u džihad

Image
Deportiran u RH /

Turci uhitili Hrvata koji se otišao priključiti islamistima: Preobratio se na islam pa krenuo u džihad

"Ovdje smo ispred Aje Sofije koju je osvojio Mehmed II. Osvajač. Mislim da je dobra odluka da bude džamija, a ne muzej. Uzbuđen sam, okupilo se puno ljudi", rekao je Burak Bakir iz Istanbula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaranje Aje Sofije kao džamije znak je da dolazi kraj ugnjetavanju u svijetu. Ako Bog da, islam će pobijediti", uvjeren je Servet Bozkurt iz Istanbula.

Tijekom molitve Turci su imali priliku vidjeti i prvog imama Aje Sofije Feruha Muštuera, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Vjernici su vani morali pripaziti na održavanje razmaka i nositi maske, a pravila su se morali pridržavati i viši uzvanici u Aji Sofiji, među kojima je bio i turski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenamjena Aje Sofije iz muzeja predsjednikova je dugogodišnja želja. On smatra da je to nešto na što Turska ima pravo. Kako je ova građevina prvih 900 godina bila pravoslavna crkva, danas su pristizale i osude vjerskih vođa.

"Ako je najveći i najvažniji kršćanski spomenik Pravoslavne crkve pretvoren u džamiju, onda su svima povrijeđeni osjećaji. Ne samo s religijskog gledišta jer pojavljuje se i zabrinutost za budućnost manjina u Turskoj", poručio je Elpidophoros Lambriniadis, nadbiskup Grčke pravoslavne nadbiskupije u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog poteza kojim se išlo protiv odluke oca moderne Turske Kemala Ataturka mnogi smatraju da je Turska napravila korak unutrag.

"Ataturk, osnivač Republike Turske, donio je pametnu odluku kad ju je pretvorio u muzej koji je bio otvoren za sve i nijedna religija ga nije mogla svojatati. Danas u Turskoj više nema potrebe za novim džamijama. Ima ih puno, Erdoğan ih je dao napraviti gotovo u svakoj ulici. Riječ je o sukobu kultura", rekao je njemački političar Cem Ozdemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom molitve u Aji Sofiji zavjesom su prekrivene kršćanske freske i mozaici. Vlasti uvjeravaju da će se ova kršćanska djela zaštititi i da će ih se moći vidjeti jer će Aja Sofija biti otvorena za sve.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo