opasan za druge / Zabrinjavajuće: svaki sedmi Europljanin zaražen HIV-om nije svjestan da je inficiran virusom

Image
Foto: Thinkstock

Unatoč velikim naporima, HIV je i dalje najveći zdravstveni problem u Europi, osobito u njezinu istočnom dijelu

29.11.2016.
13:34
Thinkstock
VOYO logo

Svaki sedmi Europljanin zaražen HIV-om nije svjestan toga da je inficiran virusom, priopćile su u utorak EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući da je u 2015. godini zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze HIV-om u EU-u. 

"HIV i AIDS i dalje su iznimno ozbiljan problem u Europi... Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procjenjuju da svaka sedma osoba nije ni svjesna činjenice da je nositelj tog opasnog virusa što je vrlo zabrinjavajuće", kazao je povjerenik EU-a za zdravstvo Vytenis Andriukaitis u izvješću objavljenom dva dana prije obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe koje ne znaju da su zaražene ne mogu se ni liječiti, a usto mogu nastaviti prenositi virus drugima", upozorio je Andriukaitis. 

Podatak ECDC-a se temelji na informacijama prikupljenim u 28 zemalja članica EU-a te u Islandu, Liechteinsteinu i u Norveškoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovina slučajeva AIDS-a u spomenutim zemljama ili oko 47 posto, dijagnosticira se u kasnoj fazi, stoji u priopćenju ECDC-a te se procjenjuje da su prosječno potrebne gotovo četiri godine prije nego što se infekcija HIV-om dijagnosticira i evidentira. 

Najčešći način prijenosa virusa u spomenutoj 31. zemlji još uvijek je nezaštićen spolni odnos među muškarcima te je odgovoran za 42 posto dijagnosticiranih infekcija. U toj grupi evidentirano je značajno povećanje infekcija u posljednjih nekoliko godina. Kada je o heteroseksualnim spolnim odnosima i zarazi HIV-om riječ, na njih otpada 32 posto dijagnosticiranih slučajeva zaraze, a četiri posto osoba zarazi se drogiranjem odnosno prljavim iglama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi je 2015. registriran najveći broj novih slučajeva zaraze HIV-om u samo godinu dana. Tijekom 2014. u europskim zemljama evidentirane su 142.000 zaraženih, a prošle godine 153.407 slučajeva, podaci su WHO-a. 

I brojke iz 2014. bile su rekordne u odnosu na prethodne godine, s obzirom na velik broj zaraženih u Rusiji i među imigrantima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 80 posto slučajeva HIV-a zabilježenih tijekom 2015. evidentirano je u zemljama istočne Europe, 18 posto u zemljama zapadne Europe i tri posto u središnjoj Europi. 

Rusija, u kojoj je HIV još uvijek tabu tema, odgovorna je za 64 posto svih novozabilježenih slučajeva zaraze u europskoj regiji i za 81 posto slučajeva u istočnoj Europi. U tom dijelu Europe heteroseksualni odnos najčešći je način prijenosa virusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale zemlje s visokom stopom novih slučajeva tijekom prošle godine bile su Ukrajina, Bjelorusija, Estonija, Moldavija, Latvija i Gruzija. 

"Unatoč velikim naporima, HIV je i dalje najveći zdravstveni problem u Europi, osobito u njezinu istočnom dijelu", rekla je regionalna ravnateljica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je zemlje članice na primjenu novoga akcijskog plana iz rujna, koji se odnosi na jednostavniji pristup testiranju i na preventivne metode budući da je to jedini način da se spriječi širenje ovoga opasnog virusa. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo