rok istječe u ponoć / Zadnja šansa za Grčku: bez reformi nema ni eura ni eurozone

Njemačka kancelarka na ovom dijelu Balkana je uvijek dobrodošla, pitanje je kako bi prošla nešto južnije. Grčkoj večeras istječe ultimatum europske trojke, ne predloži li do ponoći neki konkretan plan reformi, nakon bankrota u idućih par dana moglo bi slijediti i izbacivanje iz Eurozone. Ali evo upravo doznajemo da su Grci poslali neki plan , što je u njemu i koliko je konkretan još se ne zna

9.7.2015.
22:34
VOYO logo

Monumentalni Euro ispred Europske centralne banke u Frankfurtu obnavlja se nakon 13 godina.

Glanca se prvi put nakon ulaska osnutka eurozone. Baš nekoliko sati prije nego što će Cipras poslati zadnji plan reformi koji će odlučiti ostaje li Grčka u eurozoni ili se vraća na drahmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajnji je trenutak za donošenje reformi! Ako ih ne bude, bit će problema. Ako stignu, do nedjelje ćemo napokon možda imati sporazum. To je ono što Europska komisija želi, jer izlazak Grčke iz eura bio bi neuspjeh svih nas", rekao je Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomiju

Plan reformi morao je stići do deset sati. Grci navodno predlažu povećanje poreza , ali i čak i rezove, ukupno 13 milijardi eura ekstra u dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nedjelju ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo odlučiti o grčkom prijedlogu. Grci pate u ovom trenutku, to se ne smije zaboraviti", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Atena se nada da će kreditori pristati na prijedlog, no nisu optimistični, pa su motivirani i za zafrkanciju.

"Ponudio sam nekidan prijatelju, američkom tajniku za financije, da uzmemo Puerto Rico u Eurozonu, ako je Amerika zauzvrat spremna uzeti Grčku u dolarsku uniju. Mislio je da se šalim", izjavio je Wolfgang Schaeuble, njemački ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grcima pred prekretnicom nije zabavno. Posebno pred bankama koje bi mogle ostati zatvorene.

"Stanje u Grčkoj je dramatično i tužno. Ali u svjetskom kontekstu, Grčka je vrlo mala - nosi manje od pola posto svjetskog BDP-a, a dva posto BDP-a Eurozone", rekao je Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli su 'ne' štednji koju traže kreditori, ali žele ostati u Eurozoni. Grčka vlada tvrdi da zna kako pomiriti oba zahtjeva. Plamn spasa ili bankrot, konačno će se znati u nedjelju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo