'GRAD PO MJERI ČOVJEKA' / Zagreb sanja o podzemnim garažama, Beč daruje 'žetone za kulturu' onima koji se ostave automobila

Image
Foto: Pixabay

Svaki žeton se može zamijeniti za ulaznicu u muzej, na izložbu, koncert ili u kazalište

27.1.2020.
20:06
Pixabay
VOYO logo

Grad Beč u ponedjeljak je predstavio javnosti mobilnu aplikaciju s pomoću koje stanovnici koji se koriste gradskim prijevozom, biciklom ili idu pješice mogu dobiti besplatnu ulaznicu za muzej ili predstavu.

Zahvaljujući sustavu praćenja koji prepoznaje vrstu korištenoga prijevoza, ušteda od 20 kilograma ugljikova dioksida u odnosu na isti put prijeđen u automobilu osigurava pravo na "žeton za kulturu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, svaki žeton se može zamijeniti za ulaznicu u muzej, na izložbu, koncert ili u kazalište.

Voditeljica projekta Christina Hubin rekla je da se žeton može u prosjeku "zaraditi" ako se za dolazak i odlazak s posla 15 dana koriste alternativna prijevozna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjenje ugljikova dioksida želimo nagraditi kulturnim doživljajem", rekao gradski vijećnik zadužen za digitalizaciju Peter Hanke na tiskovnoj konferenciji.

Austrijska koalicijska vlada u kojoj sudjeluju konzervativci i zeleni, koja je početkom siječnja službeno preuzela dužnost, želi do 2040. postići ugljikovu neutralnost, što je 10 godina prije europskog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo