BREXIT KAO RAZDOR

Zahuktava se utrka za nasljednika Therese May: No, na kraju se sve svelo na 'Borisa'

Drugi krug glasovanja održat će se u utorak i nastaviti sve dok ne ostanu dva kandidata

Image
Foto: PA via AP
Hina/ 16.6.2019. u 14:55

Nekoliko kandidata za nasljednika britanske premijerke Therese May obrušilo se u nedjelju na favorita Borisa Johnsona, dovodeći u pitanje njegovo obećanje da će do kraja listopada izvesti Britaniju iz Europske unije.

Dok bivši gradonačelnik i ministar vanjskih poslova uglavnom šuti, ostali kandidati iznijeli su u raspravi na BBC-u svoje viđenje kako misle voditi vladajuću Konzervativnu stranku. No, na kraju se sve svelo na "Borisa".

On je u prvom krugu glasovanja u četvrtak dobio podršku 114 od 313 konzervativnih zastupnika, gotovo triput više od najbližeg protivnika.

Njegovi suparnici propitivali su Johnsonovu sposobnost da vodi Brexit, ocijenivši da njegov plan izlaska do 31. listopada nije ostvariv i da bi Britanija mogla napustiti Uniju bez sporazuma.

"Razlika između Borisa i mene je u tome što ću učiniti sve da postignemo sporazum", rekao je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt koji je bio drugi na glasovanju.

Huntova saveznica, ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd otišla je korak dalje i kritizirala Johnsonov plan Brexita jer "ne vodi računa o tome što će biti s radnim mjestima".

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Ministar međunarodnog razvoja Rory Stewart, koji posve isključuje Brexit bez sporazuma, dovodi u pitanje Johnsonov argument kako se EU može prisiliti da popravi postojeći sporazum samo tako da se zaprijeti Brexitom bez dogovora.

"Oni se ne boje jer to nije uvjerljiva prijetnja. EU zna da parlament neće prihvatiti izlazak bez sporazuma", rekao je Stewart.

Dominic Raab, bivši ministar za Brexit više od drugih slaže se s Johnsonom, ali još se nije izjasnio hoće li ga podržati.

"Konzervativna stranka je gotova ako ne izađemo do kraja listopada", rekao je Raab Sky Newsu. "Uvjeren sam da konzervativci ne mogu dobiti izbore ako ne obavimo Brexit", dodao je.

May je odstupila s čela Konzervativne stranke nakon što je njezin sporazum o "razvodu" s EU triput odbijen u parlamentu. 

Unija je više puta ponovila da neće biti novih pregovora o sporazumu o Brexitu koji se trebao dogoditi 29. ožujka, ali je već dvaput pomaknut.

Drugi krug glasovanja održat će se u utorak i nastaviti sve dok ne ostanu dva kandidata među kojima će novog čelnika britanske vlade birati oko 160.000 članova Konzervativne stranke.

Hina/ 16.6.2019. u 14:55

Više s weba

Pročitajte još

Image
u srbiji

I 45 hrvatskih medicinskih sestara dobilo lažne diplome: MUP Srbije objavio detalje uhićenja

Više s weba