slučaj dugački stol / Zapadni lideri ne pristaju na rusko tesriranje, no je li ih to zaštitilo od krađe DNA?

Tko za dugim stolom sjedi - zna se da ga Rusi nisu testirali

18.2.2022.
22:00
VOYO logo

Na ruski štapić za testiranje ne pristaju zapadni lideri, dok Rusi nikog ne puštaju blizu Vladimiru Putinu ako ga sami nisu testirali. Prošli tjedan odbili su ga Emanuel Macron, prije njega Viktor Orban, a potom i Olaf Scholz. Pa su morali sjesti za bizarno dugačak stol.

Ruski predsjednik u strogom je zdravstvenom balonu, pa su iz Kremlja poručili - dugačak stol razlog je odbijanja testiranja. Francuzi su obavili svoj PCR u Parizu, jer nisu htjeli dopustiti da se Rusi domognu Macronova DNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama za dobiti profil neke osobe ne treba više od tri ljudske stanice, dakle ako je bilo tko od ovih državnika pio iz čaše, koristio toalet, ostavio bilo kakav drugi biološki trag – to bi njima bilo više nego dovoljno da imaju njihov profil", objašnjava Dragan Primorac, počasni pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti na Sveučilištu u Splitu.

"Dovoljna je količina iz bilo kojeg brisa iz usne šupljine, iz ždrijela, iz kapljice sline, iz vlasi kose iz svega se toga može izolirati mala količina DNA i onda postoji tehnologija kojom se ona umnoži i može se izolirati bez problema", rekla je voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku IRB-a, Đurđica Ugarković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac kaže da je velik broj kaznenih djela riješen jer su dobili DNK profil nakon što je osoba, primjerice, dirala stol i ostavila tragove.

Image
RENATO POLOGNA /

Putinov divovski stol zabavlja društvene mreže, javio se majstor koji ga je izradio: 'Odmah sam ga prepoznao'

Image
RENATO POLOGNA /

Putinov divovski stol zabavlja društvene mreže, javio se majstor koji ga je izradio: 'Odmah sam ga prepoznao'

"Tu se ne radi o utvrđivanju identiteta, jer mi znamo tko je tu sjedio. Vi se možete zabaviti nekim drugim analizama i pogledati da li imaju neke bolesti, predispozicija za karcinom ili neke druge stvari, ali to je duboko, duboko ulaženje u pitanje etike. To je nama medicinarima potpuno neprihvatljivo i to predstavlja kazneno djelo", kaže Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stol je bio tema na društvenim mrežama danima. Ne zbog toga što bi netko ukrao nečiji DNK, nego zbog njegove dužine.

"To što su Rusi se može u nekakve propagandne svrhe ili tako nešto. Možete reći ima li neka osoba defekte genetske ili nema. Vaš DNA je kao vaš zdravstveni karton i ti podaci u većini zapadnih zemalja zaštićeni zakonom. Dakle to je vaša privatnost neka i ti podaci se naravno mogu zloupotrijebiti i zato su zaštićeni", rekla je Ugarković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana nakon sastanka Macrona i Putina, ruski čelnik primio je kazahstanskog predsjednika. Rukovali su se, sjeli jedan pokraj drugoga, a razdvajao ih je samo mali stolić za kavu. Baš kao i danas s bjeloruskom predsjednikom Lukašenkom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo