IZVJESTAN NAPAD? / Zapadni saveznici uznemireni zbog dugo najavljivanih vježbi Rusije i Bjelorusije, NATO poslao najozbiljnije upozorenje

U Berlinu zajednički jezik ponovno pokušavaju naći diplomati Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke

10.2.2022.
22:00
VOYO logo

Počele su dugo najavljivane vojne vježbe Rusije i Bjelorusije u jeku napetosti oko Ukrajine. I dok iz Kremlja uvjeravaju da je riječ o redovnim vježbama, iz NATO saveza stiže dosad najozbiljnije upozorenje, ruski napad sve je izvjesniji.

Sa zemlje, iz zraka, oko 30 tisuća ruskih vojnika, prema procjeni zapadnih sila, pokazuje svoju moć na zajedničkim vježbama u savezničkoj Bjelorusiji. Slika je to koja je dodatno uznemirila zapadne saveznike. "Ovo je opasan trenutak za europsku sigurnost. Ruske snage rastu. Napad je sve izvjesniji", govori Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

NATO traži sastanak s rusima oko kontrole naoružanja. Istodobno, sa šubarom na glavi, ruskim simbolom, po mir je u Moskvu stigla britanska ministrica vanjskih poslova, Liz Truss. Ali bezuspješno. Nakon što je njezin ruski kolega optužio zapad da nešto smjera jer povlači svoju diplomaciju iz Kijeva.

"Ne znam kakve ideje imaju naši anglosaksonski kolege. Ovo je jako žalosno. A danas smo vrlo detaljno objasnili da su ruske oružane snage koje je ministrica spomenula, a koje izazivaju zabrinutost u Londonu, na vlastitu teritoriju", navodi Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'rat je ludost' /

Usred velikih ratnih napetosti na relaciji Rusija – Ukrajina, o svemu se oglasio Papa

Image
'rat je ludost' /

Usred velikih ratnih napetosti na relaciji Rusija – Ukrajina, o svemu se oglasio Papa


"Ne vidim nikakav drugi razlog za 100.000 vojnika stacioniranih na ukrajinskoj granici osim prijetnje Ukrajini. A ako je Rusija ozbiljna po pitanju diplomacije, moraju premjestiti te trupe", tvrdi Truss. 

Trupe premještaju i NATO saveznici. Američki konvoj stigao je u Rumunjsku i Poljsku. A Britanci su preuzeli vodstvo u naoružavanju Ukrajine i odmjeravanju snaga.

"Imamo najveći obrambeni proračun u Europi i drugi najveći u NATO-u. Dali smo više vojnika nego bilo koji drugi saveznik kako bismo pojačali prisutnost NATO-a", tvrdi Boris Johnson, britanski premijer.

U Berlinu zajednički jezik ponovno pokušavaju naći diplomati Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke. Poruke i dalje iste. "Vrlo jasno dajemo do znanja Rusiji da bi, u slučaju agresije, imali ozbiljne posljedice", zaključio je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Kamo će se okrenuti ruske cijevi nakon vježbe u Bjelorusiji, prema kući ili Kijevu, na oba su scenarija svi već, tvrde, spremni, pa je Latvija objavila da će prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine u slučaju rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo