znak signalnim pištoljem / Započela utrka za Ban Ki-moonovog nasljednika: može li Vesna Pusić postati glavna tajnica UN-a?

Image
Foto: AP/Igor Kralj/PIXSELL

U pismu upućenom svim članicama UN-a, 193 zemlje potiče se da razmotre mogućnost kandidiranja žene za taj vodeći položaj koji je proteklih 70 godina bio ekskluzivno muški posao

16.12.2015.
7:12
AP/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Pozivom zemljama članicama Ujedinjenih naroda da kandidiraju svoje predstavnike za položaj glavnog tajnika svjetske organizacije, UN je u utorak formalno otvorio utrku za nasljednika Ban Ki-moona.

U pismu upućenom svim članicama UN-a, 193 zemlje potiče se da razmotre mogućnost kandidiranja žene za taj vodeći položaj koji je proteklih 70 godina bio ekskluzivno muški posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova, završava krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata. Na položaju se tradicionalno izmjenjuju kandidati regija, a istočna Europa sljedeća je na popisu.

Uobičajeno je da Vijeće sigurnosti UN-a, među kojima su članice s pravom veta: Kina, Rusija, SAD, Britanija i Francuska, proučava tajni popis kandidata iza zatvorenih vrata i potom preporučuje kandidata Općoj skupštini UN-a koja ga bira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi učinili postupak transparentnijim predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a i Opće skupštine UN-a američka veleposlanica Samantha Power i Danac Mogens Lykketoft poslali su u utorak poziv članicama UN-a da počnu tražiti Banova nasljednika objavljivanjem postupka i mobiliziranjem kandidata.

"Uvjereni u potrebu jamčenja istih mogućnosti za žene i muškarce u pristupu najvišim položajima ohrabrujemo zemlje članice da razmotre žene kao i muškaraca za kandidate", napisali su u pozivu upućenom na adrese 193 zemlje. Opća skupština obvezala je na upućivanje takvoga pisma u rujnu kad je usvojila rezoluciju o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je znak signalnim pištoljem za početak utrke za sljedećeg glavnog tajnika UN-a", kaže britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft koji je sudjelovao u sastavljanju poziva ističući da se u proces unosi ravnopravnost spolova i transparentnost. U pismu se podsjeća na to da su raniji glavni tajnici birani iz raznih dijelova svijeta.

Dužnosnici UN-a nadaju se da će popis kandidata biti dovršen do ožujka. Prema pismu kandidati će imati priliku neformalno se sastati s predstavnicima zemalja članica, a Vijeće sigurnosti počinje izborni proces u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lykketoft je kazao kako su do sada dostavljena imena dva kandidata - bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a Srgjana Kerima iz Makedonije i hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

"Pozivamo da se kandidiraju oni s dokazanim odlikama lidera i upravljačkim sposobnostima, velikim iskustvom u međunarodnim odnosima i snažnim diplomatskim, komunikacijskim i poliglotskim vještinama", napisali su u pismu Power i Lykketoft.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali su zemlje članice da svoje kandidate predstave u pismu koje će se proslijediti ostalim članicama UN-a.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo