nemaju opremu / Zapovjednik NATO-a: 'Imamo nevjerojatnu količinu snaga, no većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob'

Image
Foto: Shutterstock

NRF je sačinjen od oko 40 tisuća vojnika te je djelomično raspoređen po prvi put

23.3.2022.
15:15
Shutterstock
VOYO logo

NATO članice moraju nadoknaditi rezove u izdvajanjima za obranu kako bi savez bio spremniji za potencijalne sukobe, rekao je u srijedu zapovjednik NATO-vih snaga za brzi odgovor. 

„Imamo nevjerojatnu količinu snaga no naš nedostatak je da većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob – jednostavno jer nemaju svu opremu koja im je potrebna“, rekao je Joerg Vollmer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dao izjavu agenciji Reuters na marginama NATO-ve vježbe u Norveškoj. 

Vollmer je zapovjednik NATO-vog Zapovjedništvo združenih snaga Brunssum, zaduženih za obranu sjeveroistoka saveza, kao i NATO-vih snaga za brzi odgovor (NRF). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
udar na zid /

VIDEO Napada u Moskvi: Netko je bacio molotovljev koktel na Kremlj

Image
udar na zid /

VIDEO Napada u Moskvi: Netko je bacio molotovljev koktel na Kremlj

NRF je sačinjen od oko 40 tisuća vojnika te je djelomično raspoređen po prvi put, nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači. 

„Ključno je ponovno izgraditi naše kapacitete. Radi se o brojevima, ali i o ponovnom uspostavljanju jedinica spremnih na sukob – to je idući ključan korak – da ih se ponovno obvezuje za prijavu NATO-u“,  rekao je Vollmer, referirajući se na proceduru u kojoj članica informira savez da ima vojsku koja je spremna u svakom trenutku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena paradigme

Ukrajinska kriza dovela je do napuštanja NATO-ve paradigme ekspedicijskih misija proteklih 20 godina poput onih u Afganistanu u Iraku. Vollmer ističe da je prijetnja s kojom je Europa danas suočena zbog Rusije potpuno druge vrste. 

„Ove ekspedicijske misije bile su ratovi koje smo izabrali. Donijeli smo političke odluke da sudjelujemo u njima i tražili smo od naših saveza da šalju kontingente ili snage“, rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sada, a to je ta promjena paradigme, potrebne su nam snage koje će se javljati NATO-u unaprijed kako bi ih imali spremne za sukob i rat u trenutku političke odluke o raspoređivanju vojske. Trebaju nam snage koje su spremne i u miru. Spremne na borbu i sposobne za brzu mobilizaciju“. 

Vollmer je rekao da je cilj imati snage na sjeveroistoku saveza na tri razine – one koje će odgovoriti na prijetnju unutar 10, 30 ili 180 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo