Ako neće samoizolaciju... / Zaražena omikronom pobjegla iz karantene na avion. Uhvatili su je, a sad se žali: 'Tretirali su me kao psa'

Image
Foto: AP

Prvi put su ih zamolili, drugi put su ih upozorili, a kad su ih nakon toga morali loviti po aerodromu, priča je poprimila drugačiji ton

30.11.2021.
9:20
AP
VOYO logo

Španjolka, kojoj su na amsterdamskom aerodromu po dolasku iz Južnoafričke Republike utvrdili da je pozitivna na omikron varijantu koronavirusa, sad je sa svojim dečkom u prisilnoj karanteni.

"Tretirali su nas poput pasa", prenosi danas njene riječi nizozemski RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par u dobi od 28 i 30 godina, Španjolka i njen dečko iz Portugala, doputovali su iz Južnoafričke Republike prije nekoliko dana, a kako je kod nje PCR test pokazao da je pozitivna, usto na varijantu koronavirusa omikron, nizozemski pogranični policajci smjestili su ih odmah u karantenu u hotelu na aerodromu Amsterdam.

AFP i RTL navode da njima izlaz iz hotela nije bio zabranjen. Međutim, par je iz hotela otišao ravno na aerodrom i ukrcao se u avion koji se pripremao za let u Španjolsku. U tom je trenutku policija hitno intervenirala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dodatne mutacije /

Omikron možda potječe od pacijenata s HIV-om: Znanstvenici ovo smatraju vrlo opasnim

Image
Dodatne mutacije /

Omikron možda potječe od pacijenata s HIV-om: Znanstvenici ovo smatraju vrlo opasnim

Ona sada tvrdi da im nitko nije rekao kako bi se trebali ponašati, misleći pritom na to da iz karantene ne bi smjeli na avion, žali se na to da su ih nizozemski granični policajci iz aviona izvukli "uz puno galame i vikanja, poput kriminalaca…"

Dotična Španjolka je bila, inače, među onih 13 prvih putnika iz Južnoafričke Republike u Nizozemsku kod kojih je u petak u ovoj zemlji otkrivena varijanta omikron. Njen dečko je bio negativan na COVID.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Policijske i zdravstvene vlasti imaju drugačiju verziju toga što se s njima događalo u nedjelju, odnosno nakon određivanja karantene.

"Zamolili su ih prvi put da ostanu u hotelu. Potom su ih i drugi put zamolili da obavezno ostanu u hotelu. Sad su u izolaciji. To što su napravili, nije baš bilo pametno", kazala je za AFP glasnogovornica Haarlemmermeer Petra Faber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik pogranične policije Robert van Kapel komentirao je pak:

"Morali smo intervenirati i uhitili smo ih… Oni su sad na jednom mjestu gdje su u izolaciji, u jednoj od bolnica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nizozemskoj, kazala je Faber i to, nije protuzakonito ako netko nakon pozitivnog testa na COVID izađe vani, ovisno o svom ponašanju na otvorenom:

"Ali, ako se netko ukrca na avion, a zna da je zaražen, onda je to sasvim drugačija priča."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

U istom hotelu na aerodromu u kojem je bio smješten par prije pokušaja bijega, nalaze se svi ostali putnici koji su bili na letovima iz Južnoafričke Republike. AP navodi da je riječ o hotelu Badhoevedorp kod aerodroma Schiphol. Putnici s tih letova koji su na testiranjima bili negativni, pušteni su svojim domovima, ali uz uputu da iz predostrožnosti budu u samoizolaciji.

Ovakve mjere posljedica su toga što je kod varijante koronoavirusa omikron utvrđen dosad neviđen broj mutacija na šiljku virusa preko kojega ovaj uzročnik COVID-a prodire u ljudsku stanicu, te se još uvijek ne zna sa sigurnošću koliko to utječe na sposobnost omikrona da se brže širi, da uzrokuje težu ili lakšu kliničku sliku i je li u stanju izbjeći imunitet kod ljudi koji su se cijepili protiv COVID-a ili su ga preboljeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo