nije poznat sadržaj pisma / Zastali pregovori o nuklearnom programu: Kim poslao Trumpu pomirljivu poruku

Image
Foto: AP

Ni američko ministarstvo vanjskih poslova ni američko veleposlanstvo u Seulu nisu imali komentara na izvješće o Kimovoj poruci Trumpu

31.12.2018.
9:00
AP
VOYO logo

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un poslao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu "pomirljivu poruku" u trenutku kad su zastali pregovori o nuklearnom programu te zemlje, objavio je u ponedjeljak južnokorejski list Chosun Ilbo.

Kimova poruka u obliku pisma predana je u petak, navodi list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore. U izvješću se ne navode detalji poruke no piše kako se odnosi na pregovore dvije zemlje te je pomirljivoga tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina objavio je da je Kim poslao pismo južnokorejskom kolegi u kojem poručuje da želi više međukorejskih summita u sljedećoj godini kako bi se postiglo nuklearno razoružanje poluotoka.

Ni američko ministarstvo vanjskih poslova ni američko veleposlanstvo u Seulu nisu imali komentara na izvješće o Kimovoj poruci Trumpu. Moonov ured nije želio potvrditi pisanje lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji kanal za dijalog Sjeverne Koreje i SAD-a kojim aktivno komuniciraju no ne znam je li to imalo formu pisma ili nečega drugog", kazao je glasnogovornik Moona u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Na summitu s Trumpom u lipnju Kim se obvezao na napore prema denuklearizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, obje strane imale su teškoća u ostvarenju toga a tek trebaju dogovoriti i novi termin sastanka američkog državnog tajnika Mikea Pompea i višeg sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong Chola nakon iznenadnog otkazivanja susreta u studenome.

Državni mediji u Pjongjangu odaju priznanje Trumpu za njegovu spremnost da nastavi dijalog no napali su State Department zbog jačanja sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastali pregovori imali su utjecaja i na međukorejske odnose i Kim nije posjetio Seul ove godine kao što je bilo dogovoreno na summitu dviju Koreja u rujnu u Pjongjangu.

Chosun Ilbo piše da je Kim u pismu Moonu poručio da bi došao u Seul u bliskoj budućnosti nakon novogodišnjeg obraćanja naciji u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kimovo novogodišnje obraćanje pruža rijetku priliku za javni nastup mladog vođe i pozorno ga prate susjedne države jer otkriva smjernice njegove unutarnje i vanjske politike.

Prema Moonovu glasnogovorniku Kim je u pismu južnokorejskom predsjedniku kazao kako žali što nije došlo do njegova planiranog posjeta Seulu izražavajući "čvrstu odlučnost" da do njega dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo