PORUKA ZNANSTVENIKA / Zaštita anticovid cjepiva vrlo vjerojatno slabi s vremenom: Kampanje cijepljenja će trajati godinama

Image
Foto: Shutterstock

"Velika je vjerojatno da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren cjepivom...", zaključci su iz dokumenta

30.7.2021.
19:45
Shutterstock
VOYO logo

Velika je vjerojatnost da s vremenom slabi zaštita osigurana cjepivom protiv zaraze, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od covida-19, te će kampanje cijepljenja potrajati idućih godina, rekli su znanstvenici iz savjetodavne skupine britanske vlade.

"Velika je vjerojatno da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren cjepivom, pa i za  potencijalno teški oblik bolesti (no vjerojatno u manjoj mjeri)", zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (Znanstvena savjetodavna skupina za izvanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome vjerojatno je da će se tijekom mnogih idućih godina kampanje cijepljenja protiv SARS-CoV-2 , no sada ne znamo koja će učestalost docjepljivanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida", kažu znanstvenici.

Dokument naslovljen "Koliko dugo će cjepiva štititi od covida?", sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova: Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Sveučilišta Bimingham te Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je odobrila i koristi cjepiva triju proizvođača: Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech te Moderna.

Image
najobuhvatniji program /

Britanija proširuje obuhvat programa cijepljenja protiv gripe

Image
najobuhvatniji program /

Britanija proširuje obuhvat programa cijepljenja protiv gripe

Stvarni podaci pokazuju da cjepiva štite 95 posto ili više od varijante alfa koja je dominirala Britanijom početkom 2021., tvrde znanstvenici, no sposobnost cjepiva da zaštite od infekcije i prijenosa na druge osobe je manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zasebnom izvješću za britansku vladu od 22. srpnja, znanstvenici kažu da postoji "realna mogućnost" da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli izazvati teža oboljenja ili slabiti učinak cjepiva koja su sada na raspolaganju.

Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi voditi jačim kontrolama i zatvaranjima s negativnim posljedicama po gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo