Eksplozije na tankerima digle su svijet na noge: Znate li zašto je Hormuški tjesnac toliko važan?

Image
Foto: AP Images

Još nije poznat uzrok eksplozija na dvama tankerima, norveškom Front Altairu i japanskom Kokuki Courageousu

14.6.2019.
14:09
AP Images
VOYO logo

Napadi na dva tankera u četvrtak doveli su do evakuacije više od 40 mornara južno od Hormuškog tjesnaca, vitalnog prolaza za svjetsku naftnu industriju.

Slijede informacije o tjesnacu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Hormuški tjesnac?

  1. Tjesnac se nalazi između Omana i Irana.
  2. Povezuje Perzijski zaljev (sjeverno) i Omanski zaljev (južno) s Arapskim morem u nastavku.
  3. Na najužem dijelu širok je 33 kilometra, a prolaz za brodove širok je samo tri kilometra.
  4. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pokušavali su naći alternativne pravce kako bi izbjegli tjesnac, uključujući gradnju više naftovoda.

Zašto je važan?

  1. Gotovo petina svjetske nafte prolazi kroz tjesnac, odnosno oko 17,4 milijuna barela na dan. 
  2. Članice OPEC-a: Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak većinu svoje nafte izvoze kroz tjesnac.
  3. Katar, najveći izvoznik ukapljenoga plina na svijetu, izvozi kroz tjesnac gotovo sav plin.

VEZANE VIJESTI

Političke napetosti

  1. Sjedinjene Države uvele su sankcije Iranu kako bi ga spriječile u izvozu nafte.
  2. Iran je zaprijetio da će omesti brodski promet kroz Hormuški tjesnac ako Sjedinjene Države pokušaju oslabiti njegovu ekonomiju.
  3. Američka 5. flota, smještena u Bahreinu, štiti komercijalni brodski promet u tome području.

Glavni incidenti u prošlosti

  1. Tijekom Iračko-iranskog rata od 1980. do1988., dvije su strane pokušale jedna drugu omesti u izvozu nafte, što je ostalo upamćeno kao "tankerski rat"
  2. U srpnju 1988. američki ratni brod Vincennes srušio je iranski putnički zrakoplov pri čemu je poginulo svih 290 putnika i članova posade. SAD je tvrdio da je to bio nesretni slučaj, a Teheran da se radilo o namjernom napadu
  3. Početkom 2008. SAD je objavio da su iranski brodovi prijetili američkim ratnim brodovima u tjesnacu.
  4. U srpnju 2010. japanski tanker M Star napali su u tjesnacu militanti iz skupine Brigade Abdulaha Azama povezane s Al Quaidom
  5. U siječnju 2012. Teheran je zaprijetio da će blokirati tjesnac kao odgovor na američke i europske sankcije iranskoj naftnoj industriji, usmjerene k tome da zaustave iranski nuklearni program.
  6. U svibnju 2015. iranski brodovi zauzeli su kontejnerski brod u tjesnacu i otvorili vatru na tanker koji je plovio pod zastavom Singapura, a koji je, prema tvrdnjama Teherana, oštetio iransku naftnu platformu.
  7. U srpnju 2018. iranski predsjednik Hasan Rohani dao je naslutiti da bi Iran mogao omesti transport nafte kroz tjesnac kao odgovor na prijetnju SAD-a da će izvoz iranske nafte svesti na nulu,
  8. U svibnju 2019. četiri broda, uključujući dva saudijska naftna tankera, napadnuta su uz obale Ujedinjenih Arapskih Emirata blizu Fujairaha, odmah uz Ormuški tjesnac.

Kina: ''Nitko ne želi rat''

"Nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu", poručilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova i pozvalo sve strane na dijalog i na suzdržanost nakon napada na naftne tankere u tim vodama. 

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju država. Teheran odbacuje optužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija", rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. 

"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom riješiti svoje nesuglasice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju, te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama, kao i mir i stabilnost". 

"Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je još prije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji. 

"Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive", parafraziralo je ministarstvo Xija, ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina i Iran njeguju bliske energetske odnose, a Peking je ljut zbog američkih prijetnji državama i tvrtkama koje krše američke sankcije uvozom iranske nafte. 

Kina, veliki uvoznik nafte, ima bliske odnose i sa Saudijskom Arabijom, iranskim rivalom u regiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozija na dvama tankerima

Još nije jasan uzrok eksplozija na dvama tankerima, norveškom Front Altairu i japanskom Kokuki Courageousu. Napad na japanski tanker dogodio se tijekom posjeta Teheranu premijera te države Shinza Abea. 

Posade obaju brodova evakuirane su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko Središnje zapovjedništvo u četvrtak je objavilo videozapis za koji tvrdi da pokazuje posadu s iranskoga patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera.

Iran šalje tim na tanker u Zaljevu kako bi provjerio može li se posada vratiti

Iran je u petak objavio da je poslao stručnjake na tanker, čiju je posadu spasio od požara nastalog nakon napada, kako bi se utvrdilo mogu li se vratiti na brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija pozvala je na maksimalnu suzdržanost nakon što su Sjedinjene Države optužile Iran za napade na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu. Iran niječe odgovornost za napade.

"Vatra je ugašena na oba tankera....Poslali smo stručnjake kako bi vidjeli može li se posada koju je Iran spasio vratiti na (jedan) tanker", rekao je Allahmorad Afifipour, šef lučke uprave u pokrajini Hormozgan, prenijela je agencija Tasnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna novinska agencija IRNA objavila je da su iranski spasioci pokupili 44 mornara s oštećenih tankera i prebacili ih u lučki grad Bandar Jask.

No, američko Središnje zapovjedništvo tvrdi da je 21 člana posade japanskog tankera Kokuka spasila nizozemska teglenica i prevezla na američki razarač USS Bainbridge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranske televizije prikazale su 23 spašena mornara, navodeći da se radi o 11 Rusa, 11 Filipinaca i 1 Gruzijcu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo