U ČEMU JE PROBLEM? / Zašto je Vučić opsjednut Hrvatskom, a u svakom nastupu spominje Hrvate: 'To je stara balkanska metoda'

U samo tjedan dana svaki problem Vučić je pravdao napadima iz Hrvatske

14.7.2020.
10:30
VOYO logo

Zdravstveni sustav u Srbiji je pred pucanjem zbog velikog broja zaraženih, ali ako pitate Aleksandra Vučića Hrvatska ima veći problem jer malo testira: ''Hrvatska samo 82.000, Srbija 428.000''.

Image
NEMIRI U SRBIJI /

Brnabić poziva na prekid prosvjeda: 'Preklinjem sve da se strogo pridržavamo preporučenih mjera'

Image
NEMIRI U SRBIJI /

Brnabić poziva na prekid prosvjeda: 'Preklinjem sve da se strogo pridržavamo preporučenih mjera'

Od prošlog utorka u Srbiji se svakodnevno prosvjeduje, što zbog situacije s koronavirusom, što zbog Kosova, a  zajednički nazivnik nereda je Aleksandar Vučić. Ali ako pitate Vučića, hrvatski mediji slave zbog stanja u Srbiji: ''Gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo pokazuje kolika je zainteresiranost koordiniranost u akcijama i napadima na našu zemlju''.

Na istoj izvanrednoj press konferenciji meta su bili i Jadranka Kosor i Davor Ivo Stier: ''Podsjetit ću vas na tekst Davora Ive Stiera. Pronađite ga negdje. Koji je rekao za nas problemi nastaju dolaskom Vučića na vlast''.

Hrvatska je ponovno na red došla u Parizu nakon Vučićevog sastanka s francuskim predsjednikom Emanuellom Macronom: ''Sve što me oni više mrze i što me histeričnije napadaju ja ću biti utoliko zadovoljniji. To mi je u ovoj muci i u svim ovim problemima s kojim se suočavamo uvijek najdraže. Kad vidim koliko su nervozni i koliko bi pokušali napraviti od Srbije balkansko ruglo''.

Nakon povratka u Srbiju, Vučić je preksinoć bio jedini gost u dvosatnoj emisiji na sebi bliskoj televiziji. Nije dugo trebalo da spomene Hrvatsku. Mediji u Hrvatskoj, tvrdi, daju logističku podršku za rušenje vlasti u Srbiji: ''Srbija će preteći Hrvatsku u stopi BDP-a i nikad se neće vratiti natrag. ... Najgore laži o sebi čitam, gadosti, bljuvotine. Ponavljam vam, jednom kad ih preteknemo nikad se vratiti neće i ostat će zapisano u povijesti da je to učinio Aleksandar Vučić''.

U samo tjedan dana svaki problem Vučić je pravdao napadima iz Hrvatske - naši sugovornici kažu - to je stara balkanska metoda skretanja pažnje na susjede.

''Mislim da srpski predsjednik Vučić želi sebe prikazati kao žrtvu i to još uz napade iz Hrvatske. Dakle, nešto što bi mu trebalo pribaviti simpatije gdje je u situaciji da nema puno simpatija za njega u Srbiji'', smatra Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose: ''Situacija izmiče kontroli i on se tu ne snalazi jako dobro i pokušava na različite strane privući pažnju i reći da je on dobar lider. Ove trenutne izjave nisu dio neke grandiozne ideje koje vode prema nečemu. On sada pokušava dati lokalnu anesteziju svojim greškama''.

I dok neki očekuju reakciju iz Hrvatske, evo kako sve te izjave komentira Andrej Plenković: ''Nisam ih doživio. Nisam ih doživio ni na koji način. Ovo što se događa u Srbiji nema veze s Hrvatskom. Ne vidim zbog čega je Hrvatska predmet rasprava političkih u Srbiji''.

A kad se pogleda kako su ovih dana izgledale naslovnice medija pod kontrolom Vučića, vidi se da je u prosvjede po njima bila umješana Torcida, Rusija pa čak i Ivica Dačić. A mogli su Srbi čitati i kako je Vučić dežurni krivac jer im prosječna plaća nije 250 nego 500 eura jer imaju dovoljno respiratora - propaganda za 120 dinara iliti sedam kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo