Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
transkript razgovora

Zastrašujući detalji o likvidaciji novinara: 'Je li žrtveno janje stiglo? Zglobovi će biti odvojeni...'

Otkrivene i posljednje riječi ubijenoga Khashoggija: Tjerali su ga da sinu pošalje SMS poruku

Image
Foto: AP/Facebook
Hina/ 19.6.2019. u 18:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija početkom listopada 2018., osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu u Istanbulu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju obaviti, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

"Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?", upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višega savjetnika saudijskoga prijestolonasljednika, navodi se u izvještaju specijalne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

"Ne. Preteško je", odgovorio je Salah al-Tubajgi, forenzičar iz Ministarstva unutarnjih poslova koji će raskomadati i baciti tijelo.

Rekao je da će zadatak "biti lagan". "Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio", nastavlja Tubajgi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina sudi se na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir odbacio je izvješće kao "ništa novo".

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

"Izvješće izvjestitelja u Vijeću za ljudska prava sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet", dodao je.

Izvješće, koje poziva na istragu protiv prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i drugih visokih saudijskih dužnosnika zbog odgovornosti za Khashoggijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja, ali i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Khashoggi, kritičar prijestolonasljednika i kolumnist Washington Posta, zadnji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvjestiteljica je zaključila da je ubojstvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubojstvo, što saudijski službenici odbacuju.

Mediji su objavili sadržaj nekih snimki iz konzulata, ali UN-ovo izvješće otkriva nove, zastrašujuće detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem, Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nijednom se ne spominje Khashoggijevo ime, ali dvije minute poslije on ulazi u zgradu.

Khashoggi je primljen u konzulovu uredu na drugom katu, gdje susreće Mutreba kojeg je poznavao jer su radili u saudijskom veleposlanstvu u Londonu nekoliko godina prije.

Mutreb kaže Khashoggiju da pošalje sinu SMS poruku.

"Što da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet", odgovara Khashoggi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Skrati to", odgovara Mutreb. "Skini svoju jaknu"

"Kako bi se to moglo dogoditi u konzulatu?", pita Khashoggi. "Neću ništa napisati", dodao je.

"Napišite, gospodine Jamal. Požurite se. Pomozite nam kako bismo mi vama pomogli jer naposljetku ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju. A ako nam ne pomognete, znate što će se u konačnici dogoditi. Neka ovaj problem dobro završi", rekao je Mutreb.

Protiv saudijskog princa treba otvoriti istragu

Callamard je u srijedu objavila kako postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prijestolonasljendik Mohammed bin Salman i drugi visoki dužnosnici osobno odgovorni za Khashoggijevo ubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U njezinu izvješću piše da bi se na temelju tih dokaza trebala pokrenuti nepristrana međunarodna istraga.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga Bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika u ubojstvu disidentskoga novinara Washington Posta.

"Snažno podupiremo UN-ov savjet da se rasvijetli Khashoggijevo ubojstvo i da odgovorni odgovaraju", rekao je Cavusoglu, a prenijela državna agencija Anadolija. 

Khashoggijeva zaručnica pozdravila je UN-ovo izvješće kao "dobrodošlu" vijest.

"Poziv posebne izvjestiteljice UN-a da se MBS istraži zbog ubojstva mojega voljenog Jamala dobrodošla je vijest. Sada je vrijeme da članice Vijeća sigurnosti UN-a djeluju na osnovi te preporuke", napisala je Hatice Cengiz u srijedu na Twitteru.

"Pravda mora biti zadovoljena i istina otkrivena."

"Vjerodostojni dokazi"

Callamard je ocijenila da se slučaj 'Khashoggi' mora sagledati u kontekstu pritvaranja i mučenja drugih novinara i aktivista posljednjih godina.

"Prijestolonasljednik je, najblaže rečeno, odobravao takvo ponašanje i dopuštao ponavljanje i eskalaciju takvih zločina", ustvrdila je.

"Prijestolonasljednik je svjesno preuzeo rizik da budu počinjeni drugi zločini, kao što je Khashoggijevo ubojstvo, bez obzira na to je li zapovijedio on izravno ili nije taj specifični zločin", dodala je.

Callamard je navela da je svaki stručnjak s kojim je razgovarala u pripremi izvješća rekao da je princ Mohammed morao barem znati za 'akciju Khashoggi', jer je ona zahtijevala znatnu vladinu koordinaciju i resurse.

Dodala je da je prijestolonasljednik otkrio kako je pozorno pratio slučaj u televizijskom intervjuu koji je dao nedugo nakon ubojstva, ali prije nego što je zločin potvrđen.

Uništavanje dokaza također ne bi bilo moguće bez njegova znanja, zaključila je.

Potraga za pravdom u tom slučaju nije ponajprije stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži".

Riječ je o onima koji su "zlorabili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubojstva.

Callamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije.

Callamard je istaknula da je njezina istraga pokazala kako nijedna od te dvije zemlje nije do sada u tom slučaju poštovala međunarodne standarde.

Dvije zemlje poslale su stručnjake da istraže mjesto ubojstva tek dva tjedna nakonšto se ono dogodilo, a turski dužnosnici imali su samo šest sati da obave svoj posao.

Nisu pronađeni tragovi krvi što, po Callamardinu mišljenju, upućuje na to da je ubojstvo bilo ili planirano i da su bile poduzete mjere da se spriječi širenje tjelesnih tekućina ili da su dokazi uklonjeni.

Turski dužnosnici nisu mogli pretražiti dovoljno rano rezidenciju saudijskoga konzula u Istanbulu i nisu ga intervjuirali, kritizirala je.

Uz to, Callamard je pozvala glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da pokrene "kaznenu istragu" protiv počinitelja tog ubojstva i da uspostavi sudski mehanizam.

Saudijska Arabija počela je sudska saslušanja protiv 11-orice optuženika u tom slučaju, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Callamard će izvješće predstaviti na redovitoj sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava koja počinje ovaj tjedan u Ženevi.

Hina/ 19.6.2019. u 18:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
upucao mu je kuma

Tko je čovjek koji je upucao ubojicu u Cetinju? Već su mu sudili za ubojstvo prije 16 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba