povijesni trenutak / Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao opoziv Donalda Trumpa!

Trump je ovime postao prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma

13.1.2021.
22:25
VOYO logo

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Premda glasanje još nije završeno, većina zastupnika glasala je za Trumpov opoziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Rasprava o opozivu Trumpa: Američka vojska u Kongresu prvi put nakon Građanskog rata

Image

Rasprava o opozivu Trumpa: Američka vojska u Kongresu prvi put nakon Građanskog rata

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa. "Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. "Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačni rezultati

Za opoziv su glasala 232 kongresnika, dok je protiv bilo 197 kongresnika.

Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo