ratna zona / Zatišje u Alepu: Ruski i sirijski zrakoplovi prestali bombardirati grad

Image

Raniji prekid vatre potreban je da se uvede 'humanitarna pauza' 20. listopada. To jamči civilima sigurnost prolaza kroz šest koridora i priprema evakuaciju slabih i bolesnih kroz istočni Alep

18.10.2016.
11:59
VOYO logo

Ruski i sirijski zrakoplovi prestali su bombardirati Alep u utorak ujutro, rekao je ruski ministar obrane, dodajući kako se radi o koraku kojim se želi omogućiti osmosatno primirje 20. listopada.

Ruska i sirijska vojska objavile su u ponedjeljak da će prekinuti bombardiranje Alepa tijekom osam sati u četvrtak u sklopu "humanitarne stanke", najavila je u ponedjeljak ruska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadi ruskih i sirijskih zračnih snaga na regiju Alepa prestali su danas počevši u 10 sati (po lokalnom vremenu)", rekao je Sergej Šojgu u televizijskom obraćanju.

"Raniji prekid vatre potreban je da se uvede 'humanitarna pauza' 20. listopada. To jamči civilima sigurnost prolaza kroz šest koridora i priprema evakuaciju slabih i bolesnih kroz istočni Alep", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šojgu je pozvao zemlje "koje imaju utjecaja na oružane skupine u istočnom Alepu" da uvjere vođe skupina da prekinu vatru i napuste grad.

Šojgu je rekao da bi inicijativa mogla "pridonijeti uspjehu" međunarodnih pregovora u Ženevi u srijedu kada se radi o odvajanju sirijskih pobunjenika od džihadističke skupine Fronta Fateh al-Šam, bivše Fronte Al Nusre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je u više navrata tražila da sirijski pobunjenici prekinu veze s Frontom Fateh al-Šam koju UN smatra terorističkom skupinom, kao uvjet za uspostavu primirja u Alepu.      

Zapad kaže da bi bombardiranje bolnica i medicinskih ciljeva u istočnom Alepu moglo predstavljati ratni zločin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo