Malo ih zna za njega / Zavirite u tajni tunel! Tito je osobno naredio njegovu gradnju strahujući od vojnog napada

Image
Foto: Klix.ba

Građeni od betona, armature, lima i katrana prostiru se kilometrima i izlaze na vrh brda

28.10.2019.
9:02
Klix.ba
VOYO logo

Nadomak Sarajeva postoji sistem tunela, dugih kilometrima kroz brdo, koji su velikim dijelom svog postojanja skrivani od ljudi. Zamišljeni su i napravljeni kao vojne baze, nekada su bili skriveni vojarnom i betonskim stupovima, a čuvali su ih i vojnici, piše Klix.ba

Dok je lokalno stanovništvo pedesetih godina bilo zabrinuto zbog učestalih potresa, Titovi vojnici iz udaljenih dijelova Srbije, Makedonije, Slovenije kopali su vojni tunel koji je trebao osigurati sigurnost i komunikaciju uslijed neočekivanih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zavirite u tajni tunel! Tito je osobno naredio njegovu gradnju strahujući od vojnog napada

Image

Zavirite u tajni tunel! Tito je osobno naredio njegovu gradnju strahujući od vojnog napada

Prostiru se kilometrima

Iznad Židovskog groblja u Sarajevu pod Debelim brdom nalazi se tunel za koji se pretpostavlja da je napravljen nakon Drugog svjetskog rata u slučaju vojnih napada i prirodnih katastrofa. Sistemu tunela izgrađenih unutar Debelog brda ne može se lako pristupiti. Građeni od betona, armature, lima i katrana prostiru se kilometrima i izlaze na vrh brda. Postoje tri ulaza, no hodnici i ulazi su teško prohodni.

Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini unutrašnja konstrukcija od željeza je uništena i odnesena, betonske ploče na podu su izvaljene, a kablovi ispod njih iščupani. Novinari Klixa koji su nedavno ušli u tunel Na stotinjak metara u unutrašnjosti brda pronašli smo ručnu bombu, nekoliko kostiju i različite natpise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od mještana kaže da su tuneli izgrađeni nakon Drugog svjetskog rata, a pretpostavlja se da su jedan od Titovih tajnih skloništa koji su izgrađeni po bivšoj Jugoslaviji. Oskudni pismeni i usmeni dokazi govore o tome da su tuneli građeni za vrijeme Josipa Broza Tita. Pretpostavlja se da su bili jedan od 26 podzemnih objekata Jugoslovenske narodne armije (od kojih je šest u BiH) čiju je gradnju naredio osobno Tito iz bojazni od vojnih napada, piše Klix

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo