napetost ne prestaje / Završena UN-ova misija na Haitiju, gdje raste društveno-politička napetost

Image
Foto: AP

Misija Ujedinjenih naroda koja na Haitiju djeluje više od 13 godina, u četvrtak se službeno završila dok u zemlji ponovo raste društveno-politička napetost

6.10.2017.
8:36
AP
VOYO logo

Završetak UN-ove misije za stabilizaciju Haitija (MINUSTAH) simbolično je označen spuštanjem UN-ove zastave u glavnoj vojnoj bazi međunarodne organizacije, u nazočnosti predstavnika domaće vlasti i stranih diplomata.

"Još puno toga treba učiniti da Haiti postigne trajnu stabilnost i razvoj kojima svi težimo", istaknula je Sandra Honore koja je vodila MINUSTAH u zadnje četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ove snage su raspoređene 2004. nakon odlaska predsjednika Jean-Bertranda Aristidea kako bi se zaustavilo nasilje u prijestolnici Port-au-Princeu. No nikad nisu zadobile povjerenje Haićana.

Brojni pristaše bivšeg predsjednika još ih doživljavaju kako okupacijsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gnjev prema međunarodnim vojnicima dodatno se povećao nakon otkrića skandala o spolnom zlostavljanju Haićana.

Ugled im se dodatno umanjio nakon listopada 2010., kada su nepalske plave kacige unijele koleru u zemlju prouzročivši smrt više od 10.000 Haićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MINUSTAH-ov mandat je 13 godina bio pomoći Haitiju da postigne društveno-političku stabilnost obučavajući njegovu nacionalnu policiju. No svečana proslava završetka misije održala se par sati nakon još jednog burnog prosvjeda u prijestolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo