KRAJ NAJTEŽE BITKE / Završila je bitka za Mariupolj, svijet strepi nad sudbinama branitelja: 'Ukrajini trebaju živi heroji'

Koliko je još vojnika u čeličani i koja je njihova sudbina, još se uvijek ne zna

17.5.2022.
18:41
VOYO logo

U tišini izlaze vojnici iz Azovstalja. Iznad njih više ne odjekuju bombe. Misija je završena, kažu.

"Možda je zato rat umjetnost, a ne znanost. Kada izvršite zadanu misiju i spasite što više ljudskih života, to je najviša razina zapovjedništva postrojbi. Pogotovo kada vašu odluku odobri najviša vojna vlast. Slava Ukrajini", rekao je Denis Prokopenko, zapovjednik pukovnije Azov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj borbe potvrdili su i Rusi.

"Jučer je počela predaja vojnika nacionalističke jedinice Azov blokirane u tvornici Azovstalj u Mariupolju. U posljednja 24 sata, 265 vojnika je položilo oružje i predalo se, uključujući 51 teško ranjenog. Svi oni kojima je bila potrebna medicinska pomoć poslani su na liječenje u bolnicu u gradu Novoazovsk, u Narodnoj Republici Donjeck", kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kraj krvave bitke /

FOTO Mariupolj su uspoređivali s Vukovarom, a njegove heroje sada odvoze na teritorij pod ruskom kontrolom

Image
kraj krvave bitke /

FOTO Mariupolj su uspoređivali s Vukovarom, a njegove heroje sada odvoze na teritorij pod ruskom kontrolom

Ostali su odvezeni u mjesto Olenivka u Donjecku koje je pod kontrolom Rusa. Ukrajinci žele pregovore o razmjeni.

"Želio bih naglasiti da Ukrajini trebaju živi ukrajinski heroji. To je naš princip. Mislim da svaka adekvatna osoba to razumije. Naša vojska i obavještajci započeli su operaciju spašavanja branitelja Mariupolja. Posao i dalje dovodi dečke kući i zahtijeva delikatnost i vrijeme", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolično, baš danas Ukrajinci pokapaju svog prvog predsjednika, Leonida Kravčuka, utemeljitelja vojske, kojoj Ukrajina zahvaljuje na hrabroj obrani Mariupolja.

"Zahvaljujući braniteljima Mariupolja, dobili smo kritično važno vrijeme za formiranje pričuva, pregrupiranje snaga i primanje pomoći od naših partnera. Branitelji Mariupolja u potpunosti su izvršili sve zadatke koje su im zapovjednici zadali", Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 82 dana nemilosrdnog bombardiranja od grada je ostao samo kostur. U povijest će ostati upisani neki od najvećih horora. Bombardirano rodilište. 600 mrtvih u ruševinama kazališta koje je služilo kao sklonište stotinama civila. Grobovi usred ulice. Oduzeto djetinjstvo. Masovne grobnice. Tisuće izbjeglica.

A ovo je današnja poruka iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina nikome nije potrebna. Ukrajina je potrošna stavka u hibridnom ratu protiv Ruske Federacije", rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Zadnje uporište branitelja Mariupolja - čeličana Azovstalj, mnogima je bila drugi dom gotovo tri mjeseca. Većina je civila izašla početkom mjeseca kroz humanitarne koridore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, nemamo priliku vojnim putem deblokirati Azovstalj. Najvažnija zadaća Ukrajine i cijelog svijeta je spasiti život braniteljima Mariupolja", dodala je Maliar.

Koliko je još vojnika u čeličani i koja je njihova sudbina, još se uvijek ne zna. I 2014. Grad je bio pod napadom. Ali se obranio. 16. svibnja 2022. Mariupolj se umorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo