porast žrtava / Zbog civilnih žrtava iračkim snagama zabranjeno teško naoružanje

Image
Foto: AP Images

Iračkim snagama koje nastoje istjerati militante Islamske države iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavna porasta broja civilnih žrtava

30.3.2017.
14:44
AP Images
VOYO logo

Iračkim snagama koje nastoje istjerati militante Islamske države iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavna porasta broja civilnih žrtava, objavljeno je u četvrtak kada je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres naglasio da je zaštita civila "apsolutni prioritet".  

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Čelnik UN-a u Iraku zbog humanitarne pomoći: 'Zaštita civila mora biti apsolutan prioritet'

"Zapovjedništvo za zajedničke operacije obavijestilo je borbene snage  (vojne) federalne i antiterorističke snage da ne koriste teško naoružanje poput raketa i teškog topništva u bombardiranju uporišta Daesha (IS-a) koje izaziva stradanje civila", rekao je brigadir Mohamed al Džaburi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Antonio Guterres koji je u četvrtak stigao u Bagdad rekao je da "zaštita civila mora biti apsolutni prioritet", objavljeno je na internetskoj stranici  UN-ove misije za Irak.

Oko 150 civila ubijeno je u zračnom napadu na Mosul 17. ožujka. Iračke vlasti i SAD koji podupire oslobađanje Mosula najavile su da će istražiti stradanje tih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početne američke procjene pokazuju da je koalicija pod vodstvom SAD-a izvela ondje zračni napad.

Pripadnici IS-a "iskoristili su civile kao ljudski štit  kako bi onemogućili prodiranje (iračkih snaga) u Mosulu", rekao je Al Džaburi za dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan, dužnosnik ministarstva obrane rekao je za dpa da je više od 3000 civila ubijeno u tom gradu od 19. veljače, kad su vladine snage uz potporu SAD-a  počele ofenzivu da istjeraju IS iz zapadnog dijela grada.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo