GORKE MUKE / Zbog koronavirusa i pčelari su u problemima: Ne mogu hraniti pčele

Image
Foto: Pixabay

Najveći proizvođač meda na svijetu u velikom je problemu

28.2.2020.
9:53
Pixabay
VOYO logo

Kineska proizvodnja meda već je smanjena uslijed klimatskih promjena, starenja radne snage i prekomjerne upotrebe pesticida, a koronavirus je dodatno pogoršao stanje.

VEZANE VIJESTI

Zbog koronavirusa vodeći svjetski proizvođači meda Kinezi suočavaju se s najvećim gubicima, javlja Reuters. Već danima ne može sklopiti oka jedan od pčelara iz Xinjianga na sjeverozapadu Kine. Jue, koji ne želi da se objavi njegovo puno ime, strahuje za svoje pčele i budućnost jer vlast ljude drži u kućama pa ne mogu ići hraniti svoje pčele. Jue ima više od 300 košnica, a strahuje da će ostati bez godišnjeg prihoda ako se ubrzo nešto ne promijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga pustiti na cvijet. U dobrim godinama zaradim oko oko 64.800 kuna. To je težak posao. Nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolirati. Nitko se od mladih ljudi ne želi baviti ovim poslom pa proizvodnja ovisi o nama starima“, kazao je Jue.

Zhang Miaoyan iz Jinhua u provinciji Zhejiang južno od Šangaja također se bori da dođe do svojih 120 košnica pčela koje gladuju više od 20 dana: "Mi pčelari uvijek kažemo da se bavimo gorko-slatkim poslom, no ove godine to će vjerojatno biti samo gorko", rekao je Zhang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus je nanio velike štete u prodaji tijekom razdoblja Lunarne nove godine, a kinesko Udruženje pčelarskih znanosti pozvalo je sve proizvođače da se jave svojim lokalnim vlastima koje im trebaju omogućiti odlazak do košnica ili poslati nekoga da nahrani pčele.  

Posljedice su već sada strašne, naime, pčelar iz kineske provincije Yunnan Liu Decheng se objesionakon što je saznao da su mu pčele uginule i da neće imati ove godine prihoda. "Ova situacija nije nimalo laka, ali bez obzira na sve, ne smijete si zbog toga oduzeti život“, upozorili su iz Udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina godišnje proizvede oko 500.000 tona meda, odnosno oko četvrtine ukupne svjetske proizvodnje, a najviše izvozi u Europu i SAD i to više od 100.000 tona. Ako vlasti ubrzo nešto ne poduzmu, upozorava Agroklub, medna industrija će ove godine pretrpjeti velike gubitke.

"I da nas sada puste da odemo nahraniti pčele to bi moglo biti prekasno. Divlji osmanthus već cvjeta, možete osjetiti njegov miris. Trenutno je najbolja faza cvjetanja, a jednom kada je propustite, morate pričekati iduću godinu. To neće samo nama donijeti štetu nego i državi koja isto tako živi od našeg meda", zaključio je Jue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo