Suez ponovno slobodan / Zbog nasukanog kontejnerskog diva radnici su izvukli 30.000 tona pijeska: 'Bio je to trenutak olakšanja'

Najkraćom rutom između Europe i Azije sada ponovno može proći četiristotinjak plovila koja su čekala oslobođenje kanala s obje strane.

29.3.2021.
19:15
VOYO logo

Kontejnerski div, brod Ever Given - napokon je odsukan nakon što je sedam dana, blokirajući Sueski kanal, zakrčio jednu od glavnih žila svjetske trgovine. Jedan od najopoznatijih kanala na svijetu ponovno je prohodan, no za potpunu normalizaciju prometa i trgovine bit će potrebno i nekoliko dana.

Napokon u pokretu i u središtu kanala. Plovilo teško 224 tisuće tona odsukavalo je 14 
tegljača, plovni bageri i tvrtke za spašavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Div veličine nebodera spasilački tim odvukao je prema Velikom gorkom jezeru gdje će biti obavljen tehnički pregled koji će utvrditi može li brod nastaviti planirani put. Odsukavanje broda danima prate reporteri iz cijelog svijeta.

"Bio je to trenutak olakšanja i mogli smo čuti ljude kako se vesele kada je pristigla vijest da brod napokon plovi", javila je RTL-ova reporterka iz njemačke Carolin Unger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugačak 400 metara, Ever Given zaglavio je dijagonalno u području Sueskog kanala širokom 290 metara. Kako bi odsukali brod, radnici su morali izvući oko 30 tisuća kubičnih metara pijeska. 

"Sve se promijenilo kada su oslobodili kormilo i uspjeli zaokrenuti brod te ga staviti u paralelnu poziciju s kanalom. U tom su trenutku mogli premjestiti balastnu vodu i dio goriva s prednje na stražnju stranu plovila", smatra američki pomorski stručnjak John Konrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkraćom rutom između Europe i Azije sada ponovno može proći četiristotinjak plovila koja su čekala oslobođenje kanala s obje strane. 

Damir Host prošao je Sueskim kanalom puno puta, ovakve nezgode se ne sjeća, no za prolazak ostalih brodova kaže procedura će sada biti jednostavna. "Na sidru su i čekaju i kad ih budu pozvali će ić unutra, nema tu puno filozofije, čekaj red, i kad bude sve u redu, proći ćeš. Sve će kasnit, sve će kasnit par dana koliko treba, vjerojatno će se radit u bržem tempu ali proći će to sve", rekao je Host.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana bit će potrebno da se taj pomorski put u potpunosti normalizira. Detalji uzroka nezgode još nisu poznati - no razmjeri štete broje se u milijardama. Egipatske vlasti tvrde da je zemlja sa svakim danom blokade izgubila i do 14 miljuna dolara. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo