ŠIRENJE ZARAZE / Zbog omikrona se uvode strože mjere: Francuska otkazala vatromet za novu, Nizozemska od nedjelje u 'lockdownu'

Nizozemska će od nedjelje ujutro kroz čitavo razdoblje božićnih blagdana biti u novom 'lockdownu' kako bi se ograničilo širenje zaraze

18.12.2021.
21:00
VOYO logo

Brzošireća omikron varijanta koronavirusa bukti trenutačno u 89 zemalja, precizno je izračunala Svjetska zdravstvena organizacija.

Upravo zbog omikrona, Francuska uvodi strože mjere, otkazali su novogodišnji vatromet i proslavu na Elizejskim poljanama. Sinoć su i zatvorili svoje granice za turiste iz Velike Britanije koja bilježi rekordne brojke zaraženih u danu, više od 93 tisuće, pa su na terminalima gdje su se putnici našli prije zabrane stvorile velike gužve.

Uz Irsku i Nizozemsku, strože mjere najavljuje i Njemačka u kojoj je jučer potvrđeno 50 tisuća novih slučajeva zaraze. Zbog omikrona su pak visokorizičnim zemljama označili Francusku, Norvešku i Dansku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema vatrometa /

Zbog pandemije u Parizu otkazane sve novogodišnje proslave, zabranjuju se javna događanja

Image
nema vatrometa /

Zbog pandemije u Parizu otkazane sve novogodišnje proslave, zabranjuju se javna događanja


Zbog omikrona od ponedjeljka u Austriju mogu ući samo oni cijepljeni s tri doze ili preboljeli, a ostali moraju imati PCR test ili u karantenu. Od ponedjeljka u Švicarskoj ipak ublažene mjere ulaska u zemlju, očito zbog skijaške sezone, pa će se za potpuno cijepljene, uz PCR priznavati i brzi antigenski test.

Nizozemska od nedjelje u 'lockdownu'

Nizozemska će od nedjelje ujutro kroz čitavo razdoblje božićnih blagdana biti u novom 'lockdownu' kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom, zbog nove varijante omikrona, najavio je u subotu premijer Mark Rutte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nizozemska se ponovno zatvara. To je neizbježno jer na nas dolazi peti val s omikron varijantom koja se širi brže nego što smo mislili. Moramo intervenirati iz opreza", rekao je Rutte na novinskoj konferenciji.

Trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i kazališta moraju stoga zatvoriti svoja vrata od nedjelje do 14. siječnja, a škole barem do 9. siječnja, rekao je Rutte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se ujedno sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. prosinca.

Glavni nizozemski epidemiolog Jaap van Dissel rekao je na istoj tiskovnoj konferenciji da će omikron do kraja godine prevladati nad deltom u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo