nije gotovo / Zbog puknuća brane blizu Houstona došlo do evakuacije: kiša i dalje pada, a 'situacija je katastrofalna'

Pukao je nasip južno od teksaškoga grada Houstona i stanovništvo je pozvano da "odmah napusti" tu zonu

29.8.2017.
19:36
VOYO logo

Kao posljedica tropske oluje Harvey, iz teksaške kontrolne službe izjavili su kako je razina vode prešla granicu i da je brana Addicks u Houstonu popustila, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) predviđa da će jake kiše još dva dana padati nad Louisianom i Teksasom kamo je u utorak stigao američki predsjednik Donald Trump kako bi dobio uvid u razmjere katastrofe izazvane Harveyem.

"Nasip na Columbia Lakes je probijen", objavile su vlasti okruga Brazoria i poručile stanovništvu "Odmah napustite" to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio te zone južno od Houstona je pod vodom već četiri dana zbog tropske oluje Harvey koja je izazvala dosad najveće poplave u Houstonu, gradu od 2,3 milijuna stanovnika, piše agencija AFP.

"Najveća prijetnja i dalje je kiša", rekao je Dennis Feltgen, glasnogovornik NHC-a u Miamiju i opisao situaciju kao "katastrofalnu", te upozorio "Nije gotovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tropska oluja Harvey donijela je u četiri dana gotovo 125 centimetara kiše po četvornom metru, što je rekord za tropsku oluju za Sjedinjene Države, objavio je Nacionalni meteorološki centar u Pearlandu u Teksasu, jugoistočno od Houstona, piše agencija dpa.

Kiša je padala 58 sati od petka, dana kada je Harvey udario o kopno kao uragan 4. kategorije i zatim oslabio u kategoriju tropske oluje te izazvao katastrofalne poplave u Houstonu i drugim dijelovima Teksasa, podsjeća agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Turmp i njegova supruga Melania stigli su u utorak navečer u srednjoeuropskom vremenu u Corpus Christi u Teksasu gdje će predsjednik razgovarati s predstavnicima humanitarnih organizacija kako bi osobno stekao uvid u operacije spašavanja. 

Američki predsjednik par treba zatim otputovati sjevernije, u grad Austin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici New Orleansa u saveznoj državi Louisiani pripremaju se primiti snažne kiše i poplave u idućih 48 sati. Više od 5 cm kiše po četvornom metru već je palo u utorak ujutro u tome gradu koji strahuje od poplava.

New Orleans je osobito ranjiv jer se nalazi ispod razine mora i bio je pogođen velikom poplavom početkom kolovoza, a još bolno pamti katastrofu izazvanu uraganom Katrina iz 2005., koji je odnio više od 1800 života.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harvey bi se trebao povući kada se ponovno vrati na kopno i kiše bi trebale prestati do četvrtka. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo