'HRVATSKA INZISTIRALA' / Zbog sankcija Vučić bijesan, Brnabić poručila: 'Hrvatska je odgovorna. Izbijaju nam iz džepa stotine milijuna eura'

Image
Foto: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila

6.10.2022.
11:41
Shutterstock
VOYO logo

Države Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o opskrbi putem Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta, piše Nova.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile s ovim stavom – rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Europa.

Image
Nema više vrdanja /

Vučiću isteklo vrijeme za izbor: Ili Putin ili EU i stotine milijuna eura. A o tome odlučuje i Hrvatska

Image
Nema više vrdanja /

Vučiću isteklo vrijeme za izbor: Ili Putin ili EU i stotine milijuna eura. A o tome odlučuje i Hrvatska

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je šefa srpske države Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena. Prema najavama, Vučić bi se trebao oglasiti ovim povodom, a glavni razlog zbog čega je predsjednik Srbije nezadovoljan odlukom EU jest taj što je, kako se ističe, Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila.

"Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Europske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je inzistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to urade Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine milijuna eura“, rekla je Ana Brnabić na TV Hepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo