čeka se odluka / Zbog seksualnog skandala ove godine nema Nobelove nagrade za književnost?

Image
Foto: Ilustracija/photos.com

Hoće li ove godine biti dodjele Nobelovih nagrada za književnost, saznat ćemo 3. svibnja.

30.4.2018.
15:33
Ilustracija/photos.com
VOYO logo

Tijelo koje se bavi dodjeljivanjem Nobelovih nagrada za književnost u centru je medijske pozornosti nakon niza ostavki zbog sve većeg skandala navodnog seksualnog zlostavljanja i drugih nepravilnosti koje uključuju muža jedne od njegovih članica. Zbog toga je upitno hoće li se uopće dodijeliti ta nagrada ove godine, piše The Guardian

Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade, odluku o tome donijet će nakon rasprave 3. svibnja. Ako odluče da se ove godine neće održati dodjela Nobelove nagrade za književnost, iduće godine će biti odbrana dva dobitnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za seksualno zlostavljanje optužen je poznati francusko-švedski fotograf Jean-Claude Arnault, suprug pjesnikinje Katarine Frostenson, jedne od članica akademije. Kroz period od 20 godina optužilo ga je 18 žena za maltretiranje i napastovanje u prostorima u vlasništvu Švedske akademije u Švedskoj i Parizu te u kultnom klubu Forum.

Frostenson i Arnault kao 'power couple' švedske kulturne scene vodili su privatni kulturni klub Forum koji je dobivao financijsku potporu iz akademije sve dok se nije zatvorio prošle godine nakon što su se optužbe pojavile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da je Arnault odgovoran i za curenje imena informacija, odnosno imena čak sedam dobitnika Nobelove nagrade za književnost, uključujući Boba Dylana 2016. te Harolda Pintera 2005. godine, pišu švedski mediji. Arnault opovrgava sve tvrdnje o kriminalnim radnjama i druge optužbe protiv njega.

Kolege iz Akademije tražile su da Katarina Frostenson odstupi iz članstva. No, kad je ona to odbila, ostali članovi su odlučili odstupiti. Ipak, Frostenson je nedavno suspendirana, ali do tada je već odstupilo šest članova od ukupno 18. Jedna od njih bila je i tajnica Sara Danius, prva žena na toj poziciji od osnutka ustanove 1786. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nisu sve tradicije vrijedne da ih se čuva“, izjavila je Sara Danius i dodala da Akademiji prioriteti trebaju biti etika i borba protiv muške zlouporabe moći te ponižavajućeg tretmana žena u društvu, javlja The Guardian.

Mnoge je razbjesnio dobrovoljni odlazak Danius jer „žena plaća ceh za muške svinjarije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo