prate kontakte / Zbog širenja majmunskih boginja Kalifornija proglasila izvanredno stanje

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock
Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Zaraženi virusom u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i iscrpljenost

2.8.2022.
10:53
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog širenja virusa majmunskih boginja kako bi "pojačao napore države u cijepljenju".

"Kalifornija žurno radi na svim razinama vlasti kako bi usporila širenje majmunskih boginja, koristeći naše robustno testiranje i praćenje kontakata ojačano tijekom pandemije kako bismo osigurali da oni koji su najviše izloženi riziku budu naš fokus kao ciljna skupina za cjepiva i tretman", poručio je priopćenjem Newsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 800 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u Kaliforniji, prema najnovijim podacima koje je objavio kalifornijski odjel za javno zdravstvo.

Prema službenim podacima 98,3 posto slučajeva potvrđeno je kod muškaraca, od kojih većina pripada LGBTQ zajednici. Virus se većinom širi među muškarcima koji imaju seks s muškarcima te među transrodnim osobama i rodno nebinarnim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO održao sastanak /

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Proglašenje olakšava državi koordiniranje odgovora na pandemiju i omogućuje djelatnicima hitne medicinske pomoći da provedu cijepljenja.

Newsomov ured je objavio da je Kalifornija distribuirala više od 25.000 doza cjepiva, a ukupno je ubrizgana 61 tisuća doza do sada. U zemlji posebno nedostaje cjepiva Jynneos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured guvernera rekao je da više od 30 ustanova i pružatelja usluga diljem države nudi liječenje majmunskih boginja, iako je pristup antivirusnom lijeku na recept tecovirimat također ograničen.

"Nastavit ćemo raditi sa saveznom vladom kako bismo osigurali više cjepiva, podigli svijest o smanjenju rizika i stali uz LGBTQ zajednicu u borbi protiv stigmatizacije", rekao je Newsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi majmunskih boginja slični su velikim boginjama, iako su obično blaži. Zaraženi virusom u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i iscrpljenost.

Kasnije se pojavi osip, koji obično počinje na licu i zatim se širi, pretvarajući se u gnojne rane prije nego što otpadnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo