'Ruski svijet' / Zemlja 'prva sljedeća meta Moskve': Pritvorili bivšeg predsjednika zbog izdaje, Kremlju jako nije drago

Image
Foto: AP

Kremlj je ranije izrazio zabrinutost zbog vijesti da je Igor Dodon pritvoren, oglasio se i glasnogovornik službene Moskve Dmitrij Peskov

27.5.2022.
9:18
AP
VOYO logo

Sud u Moldaviji u četvrtak je bivšem predsjedniku i proruskom oporbenom čelniku Igoru Dodonu odredio 30-dnevni kućni pritvor, kako bi tužiteljstvu omogućio da istraži optužbe za korupciju i izdaju.

Okružni sud u četvrti Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu donio je odluku dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena, a njemu određen 72-satni pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Krše naredbe /

U Rusiji članovi Nacionalne garde i Specijalne policije odbijaju ići u Ukrajinu, brojke su sve veće

Image
Krše naredbe /

U Rusiji članovi Nacionalne garde i Specijalne policije odbijaju ići u Ukrajinu, brojke su sve veće

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je izjavio da je sudac izvršavao "politički nalog" prozapadne predsjednice Maie Sandu, koja ga je pobjedom na izborima naslijedila 2020. godine. Rekao je i da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio.

Dodon je bio predsjednik Republike Moldavije u mandatu od prosinca 2016. do prosinca 2020. Riječ je o istaknutom članu Partije socijalista Republike Moldavije, nominalno lijeve stranke, ali jasno proruske i protueuropske orijentacije, istodobno konzervativne o društevnim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s proruskom orijentacijom svoje stranke, Dodon je za demonstracije u Rusiji u siječnju 2021., kad su građani tražili oslobađanje Alekseja Navaljnog, rekao da je to posljedica "pokušaja zapadnih geopolitičkih igrača da destabiliziraju Rusiju i njeno okruženje". Te godine njegova stranka je na izborima nastupila u bloku s moldavskim komunistima.

Krmlj ih je već upozorio

Moldavska vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa Sergiu Litvinenko je izjavio da će se slučaj voditi "strogo u skladu sa zakonom". Dodonovo uhićenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj je ranije izrazio zabrinutost zbog vijesti da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju njegova prava.

Posljednjih mjeseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje okrivljuju susjednu Ukrajinu za "pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letjelica", što izaziva bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo