rigorozni zakoni el salvadora / Žena osuđena na 30 godina zatvora jer je izgubila trudnoću: 'Zato što su siromašne, automatski su optužene'

Image

Esme je u listopadu 2019. zatražila liječničku pomoć u jednoj bolnici za vrijeme trudnoće, nakon čega je izgubila dijete

11.5.2022.
22:00
VOYO logo

Sudac u El Salvadoru osudio je ženu na 30 godina zatvora nakon što je izgubila nerođeno dijete, izvijestila je grupacija za reproduktivna prava te države. Naime, 28-godišnjakinja je nakon suđenja proglašena krivom za - ubojstvo.

Dužina kazne šokantna je čak i za El Salvador, zemlju koja ima jedan od najstrožih zakona protiv pobačaja na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena, predstavljena samo kao Esme, prva je osuđena i zatvorena zbog tog 'zločina' u sedam godina i prva pod predsjednikom Nayibom Bukeleom, koji je abortus nazvao "velikim genocidom".

Esme je u listopadu 2019. zatražila liječničku pomoć u jednoj  bolnici za vrijeme trudnoće, nakon čega je izgubila dijete. Zaposlenici tamošnjih bolnica inače često prijavljuju policiji žene koje pobace. Dvije godine je provela u istražnom zatvoru prije nego što je puštena na slobodu u listopadu 2021. No, u ponedjeljak ju je nakon suđenja sudac proglasio krivom za ubojstvo i osudio na 30 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova je kazna udarac našim naporima da oslobodimo žene koje su nepravedno zatvorene i kršenje Međuameričkog suda za ljudska prava, koji je rekao da se hitna porodnička stanja moraju tretirati kao zdravstveni problem", rekla je Morena Herrera, predsjednica Grupe građana za dekriminalizaciju pobačaja za VICE.

Rekla je i kako ne misli da je stroga kazna rezultat trenutnih događaja u SAD-u, gdje se u najmanje 20 država očekuje zakon o zabrani pobačaja, ali je dodala da postoji "povijesna veza" u globalnom nastojanju da se pobačaj kriminalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međuamerički sud za ljudska prava presudio je u studenom da je El Salvador prekršio prava žene koja je umrla u zatvoru 2010. godine, dok je služila 30-godišnju kaznu za teško ubojstvo nakon što je rodila mrtvorođenče. U presudi je bilo navedeno da El Salvador mora platiti odštetu obitelji preminule žene i razviti politiku koja štiti žene u takvim situacijama.

El Salvador je jedna od pet latinoameričkih zemalja u kojima je pobačaj potpuno zabranjen, uključujući slučajeve silovanja ili ugroženosti života žene. Ženama koje budu osuđene za pobačaj prijeti kazna do osam godina zatvora. Mnoge žene optužene su za ubojstvo nakon mrtvorođenčadi, a potom su ih suci osudili na desetljeća zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posljednja dva desetljeća, više od 180 žena u El Salvadoru koje su pretrpjele hitne opstetričke situacije, zdravstvene probleme zbog kojih žena gubi bebu nakon 20 tjedana trudnoće, procesuirano je zbog pobačaja ili teškog ubojstva, tvrde aktivisti. Iako su tužitelji ponekad odustajali od optužbi, nekoliko desetaka žena ipak je završilo u zatvoru.

Zabrana pobačaja u El Salvadoru bila je najteža za siromašne žene s ruralnih područja, koje nemaju pristup prenatalnoj skrbi, što znači da su podložnije gubitku trudnoće. Takav je slučaj s Esme, za koju su aktivisti rekli da je "vrlo siromašna" i dolazi iz ruralnog područja u istočnom dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Bukele, koji je iznimno popularan i autoritaran, često je u javnosti govorio protiv pobačaja. U intervjuu s portorikanskim reperom Residenteom u ožujku 2020. rekao je da bi čak i od žrtava silovanja trebalo zahtijevati da dovedu trudnoću do kraja. No, izrazio je zabrinutost da su žene nepravedno optužene u slučaju hitne medicinske pomoći.

"Jedno čemu se protivim je da su u zemljama poput naše žene kriminalizirane zbog gubitka trudnoće. Budući da su siromašne, automatski su optužene da su pobacile", rekao je Bukele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haiti, Dominikanska Republika, Nikaragva i Honduras također imaju potpunu zabranu pobačaja.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo