TKO JE MARINE LE PEN? / Žena koja bi mogla uzdrmati Europu. Hrvoje Zekanović i Vesna Pusić za Direkt: 'Zvali su je Madam Putin'

Sviđaju joj se i Trump i Orban. Ona je Marin LePen i ušla je u drugi krug izbora s Emmanuelom Macronom, a analitičari predviđaju da ima više šanse nego ikad

11.4.2022.
22:50
VOYO logo

"Francuzi su rekli svoje i dali su mi tu čast da prođem u drugi krug izbora", rekla je kandidatkinja za predsjednicu Francuske, Marine LePen.

I to joj nije prvi put. Tri puta se kandidirala za predsjednicu, drugi put je ušla u finiš - i to opet s Macronom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"24. travnja možemo izabrati novu eru za Francusku i Europu", rekao je Emmanuel Macron.

Ne. Ti si imao priliku za svoju eru, sad sam je nova era - tako nekako otprilike mu uzvraća Le Pen. Nova era sa starim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako smo vezani za Europu, ali ne u njenom pravom obliku, nego s ovom totalitarnom unijom kojom upravljaju prijetnje i sankcije. Želimo Europu nacije, Europu koju je želio Charles de Gaulle", govori LePen.

"Le Pen je po svojoj povijesti antieuropski političar i svakako Istočna Europa se od nje nema što nadati. Bliska je Putinu, financirana je od Putina - u Europskom parlamentu su je zvali madam Putin", objašnjava bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marine Le Pen, predsjednica je Nacionalne Fronte odnosno stranke Nacionalnog okupljanja kako se od sada zove. Ova odvjetnica po struci, s 18 godina ušla je u politiku. A s 53 godine pokušava postati predsjednica.

Image
O UKRAJINi, FRANCUSKOJ... /

Cvrtila: 'Mariupolj je Rusima ključna točka, grad će uskoro pasti. Pobjeda Le Pen? Macron se treba ozbiljno zabrinuti'

Image
O UKRAJINi, FRANCUSKOJ... /

Cvrtila: 'Mariupolj je Rusima ključna točka, grad će uskoro pasti. Pobjeda Le Pen? Macron se treba ozbiljno zabrinuti'

"Ona je, očito poučena prethodnim porazima i savjetnicima ublažila retoriku. Međutim i antisemitizam i islamofobija i ksenofobija generalno su sastavni dio programa i danas", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći je jednog od najpoznatijih francuskih ekstremnih desničara, Jeana-Mariea Le Pena, poznatog po rasističkim i antisemitskim stavovima. Zamijenila ga je na čelu stranke, a 2015. ga iz nje i otjerala. Le Pen i njena stranka nisu dokazali da mogu ozbiljno voditi državu - smatra Pierre, Hrvat koji živi u Parizu.

"Macron je već bio predsjednik pet godina. Puno bolje upravlja ekonomskim temama, zna o čemu govori. Dok je Le Pen u nekoj drugoj strategiji i traži kako skupiti političke poene samo kako bi bila oporba predsjedniku", kaže Pierre Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je mladih izašlo na izbore.

"Depresivno je. Ponovno imamo kandidata koji je bio predsjednik, a vidjeli smo njegove rezultate kada govorimo o zdravstvu i obrazovanju", smatra Parižanin Pascale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam glasala za ove ljude i ne želim ih u drugom krugu", rekla je stanovnica tog grada Stephane Revealut.

Na njen program se malo zaboravilo. Razlog - Eric Zemmour, desničar, kako neki kažu čak desnije orijentiran od Le Pen zbog čega je ona izgledala umjereno. Zbog toga, ali i zbog činjenice da je u kampanji glavna tema bio loš standard života Francuza, u drugi plan palo je prijateljstvo s Putinom, zabrana nošenja marama muslimankama koju želi uvesti, ili činjenica da nije ljubiteljica NATO-a, Eura i stranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem Emmanuela Macrona, a to je pokazao i u svojim govorima, je taj da je on poput zlatne ribice u akvariju. On nema viziju i o ne zna kuda ide", smatra Le Pen.

Politico piše da je Bijela Kuća izvan sebe jer bi Putinova sljedeća pobjeda mogla biti baš u Parizu. Pisalo se mnogo i da je Le Pen noćna mora Europske Unije, ali jača li s njom u Europi desnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka država ima svoje specifičnosti, pa će netko i Orbanovu pobjedu u Mađarskoj nazvati pobjedom desnice iako su najekstremnije stranke bile okupljene u ljevicu i desnicu protiv Orbana. Tako da, ne vidim neki globalni europski trend. Mislim da će pozicija u Francuskoj ostati istovjetna onima kakve su bile prošle godine na izborima", smatra Hrvoje Zekanović.

"Odlazak Francuske u smjeru euroskeptične politike bi imalo dalekosežne posljedice i pokazuje da bi se taj projekt moglo ugroziti i pokazuje koliko je taj projekt fragilan", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 13 dana Francuzi ponovno idu na izbore. Borba je tijesna - nitko ne zna pobjednika, osim naravno hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je danas rekao: "Pobijedit će Macrone!"

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo