BUDUĆNOST / Žene preuzele vlast u Finskoj! Tko je nova najmlađa premijerka na svijetu?

Image
Foto: RTL / AP Images / Twitter

Sanna Marin bit će tek treća žena u povijesti na položaju premijerke Finske

9.12.2019.
13:27
RTL / AP Images / Twitter
VOYO logo

Finski socijaldemokrati, koje vode koalicijsku vladu sastavljenu od pet stranaka, izabrali su 34-godišnju ministricu prometa i komunikacija Sannu Marin za svoju kandidatkinju za premijerku, najmlađu koju je ta zemlja ikada imala, nakon što je dosadašnji šef Vlade Antti Rinne podnio ostavku. 

Pet stranaka u vladajućoj koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti dalje isti program, no svjesne su i da je potreban preustroj, a Marin će biti i najmlađa premijerka na svijetu. 

Inače, Finska je 1. srpnja preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije od Rumunjske pod motom "Održiva Europa - održiva budućnost", a Hrvatsku ta dužnost čeka za nešto manje od mjesec dana.

Da će Marin biti najmlađa premijerka na svijetu, pišu najznačajnije finske novine Helsingin Sanomatm podsjećajući da premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ima 39 godina, ukrajinski premijer Oleksiy Honcharuk 35, kao i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je puno posla kako bismo obnovili povjerenje", rekla je Marin novinarima nakon što je izabrana, a ako je potvrdi parlament, bit će na čelu nove koalicijske vlade u čijoj se politici ne očekuje velike promjene. Glavni prioritet i dalje će biti tranzicija prema takozvanoj "ugljičnoj neutralnosti", odnosno nultoj stopi emisija ugljika iz fosilnih goriva, koji efektom staklenika uzrokuje globalno zatopljenje.

Image
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP
Image
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Sanna Marin (Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa i komunikacija koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea. 

''Nikada nisam razmišljala o svojim godinama ili rodu, već o razlozima zbog kojih sam u politici i to su stvari zbog kojih smo dobili povjerenje našeg biračkog tijela'', istaknula je Marin, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrasla je u 'duginoj obitelji', kako se često naziva obitelji istospolnih roditelja s djecom, živeći u iznajmljenom stanu s majkom i majčinom partnericom, a jednom od razgovora za medije kazala je da se kao dijete osjećala "nevidljivom" jer nije mogla otvoreno razgovarati o svojoj obitelji. NO istaknula je da joj je majka uvijek pružala podršku i uvjeravala je da može učiniti sve što poželi.

Marin je bila i prva osoba u svojoj obitelji koja je išla na sveučilište, a ministrica prometa i komunikacija bila je od lipnja i sa svojim partnerom ima 22-mjesečnu kćer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Buduća finska premijerka Sanne Marin i njezin stranački kolega te bivši finski premijer Antti Rinnein (Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP)

Podsjetimo, Rinne je odstupio s dužnosti u utorak i predao ostavku svoje vlade na sastanku s predsjednikom Saulijem Niinistom nakon što je jedan od koalicijskih partnera rekao da više nema povjerenja u njega, piše Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka centra, jedna od pet stranaka u koaliciji koju je formirao u lipnju, izrazila je sumnje u čelnika socijaldemokrata u jeku nedavnog spora zbog tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti. Transfer 700 radnika na niže plaćene ugovore izazvao je 17-dnevni štrajk koji je završen prošli tjedan.

Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi će imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan. "Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira. To je temelj ove nove generacije suradnje'', poručila je Kulmuni.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo