zaustavljen prijedlog / Žestoka javna kampanja urodila plodom: Odbijen početak pregovora koji bi nam 'svima zakomplicirao život'

Image
Foto: /DPA/PIXSELL

Na sjednici nije izglasan početak pregovora, odnosno ova Uredba je odbijena s 318 glasova protiv i 278 glasova za

5.7.2018.
13:55
/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Danas je Europski parlament većinom glasova zaustavio prijedlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi dovela do "značajnih komplikacija na internetu". Na sjednici nije izglasan početak pregovora, odnosno ova Uredba je odbijena s 318 glasova protiv i 278 glasova za.  

Naime, glasovalo se o tome dozvoljava li se da se s postojećim tekstom Uredbe o autorskim pravima usvojenim na JURI odboru, tj. Odboru za pravna pitanja, uđe u međuinstitucionalne pregovore s Europskim vijećem i Europskom komisijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Komisijskom prijedlogu uredbe za kritičare su najsporniji članci 11 i 13 koji utvrđuju pomoćna autorska prava, odnosno uvode, kako tvrde protivnici, "porez na poveznice", a od pružatelja usluga na internetu traži da provjeravaju i štite autorska prava i prije objave. Po jednima, ako se predložena pravila usvoje, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju,  a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki, naime, smatraju da bi ova direktiva mogla ozbiljno ugroziti slobodu govora na internetu, ukinula bi popularne memeove, zakočila razvoj digitalnih tehnologija u EU, značajno otežala poslovanje manjih tvrtki i, na koncu, zakomplicirala život korisnika interneta. U njoj se skoro sva odgovornost za zaštitu autorskih prava prebacuje na internetske kompanije koje bi ''morale poduzeti mjere koje će osigurati poštovanje ugovora postignutih s vlasnicima autorskih prava za njihova djela''.

Međutim valja zapamtiti da uredba nije trajno odbačena, ali je zakočena. Sada slijedi nova izmjena teksta Uredbe o autorskim pravima, a ovim pitanjem ponovno će se morati pozabaviti u rujnu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo