'Ucjena na ideološkim temeljima' / Žestoka retorika Viktora Orbana: 'Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Orban, na vlasti u Mađarskoj duže od desetljeća, često je kritiziran zbog potkopavanja demokracije u svojoj državi, nekoć pod sovjetskom kontrolom

13.11.2020.
11:02
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Mađarska ne može prihvatiti vezanje europskih sredstava za kriterij vladavine prava jer bi Europska unija zbog toga počela sličiti na Sovjetski Savez, rekao je u petak premijer Viktor Orban. 

Orban, na vlasti u Mađarskoj duže od desetljeća, često je kritiziran zbog potkopavanja demokracije u svojoj državi, nekoć pod sovjetskom kontrolom. U petak je rekao kako "mađarski novac ne može biti oduzet", a dan ranije je o prijedlogu kriterija vladavine prava razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je njemačkoj čelnici rekao kako Mađarska ne može blokirati tu mjeru koju je predložio Europski parlament, a njemačko predsjedništvo bi ju moglo prihvatiti, jer je za nju dovoljna dvotrećinska većina, no da bi time "pretvorili EU u Sovjetski Savez". 

Ucjena na ideološkim temeljima

Mađarski čelnik smatra kako bi to predstavljalo "ucjenu na ideološkim temeljima bez objektivnih kriterija". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo to htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez", dodao je mađarski čelnik, ipak ne zaprijetivši da će staviti veto na cijeli proces usvajanja europskog proračuna. 

Poljska prijeti blokadom proračuna

Glavni Orbanov saveznik, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poslao je pismo institucijama EU-a zaprijetivši da će blokirati proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine ako EU doista uvede kriterij vladavine prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega zagovaraju Europski parlament i nekoliko sjevernih europskih država poput Nizozemske koji su zahtijevali i strožu formulaciju mjere. 

Poljska i Mađarska, kao i ostale članice EU-a, mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira, no to bi naštetilo i njima kao državama koje su primile najviše europskih sredstava i u kojoj pobornici vladajućih stranaka često ovise o europskih subvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo